I FJELLVEGGEN: Tre biler kolliderte på Skjelsvik lørdag ettermiddag. Den ene bilen havnet i fjellveggen. Det ble full stans i trafikken mens berging pågikk Foto: Per Åge Eriksen / Varden
I FJELLVEGGEN: Tre biler kolliderte på Skjelsvik lørdag ettermiddag. Den ene bilen havnet i fjellveggen. Det ble full stans i trafikken mens berging pågikk Foto: Per Åge Eriksen / VardenVis mer

- Bilister snudde og kjørte mot kjøre- retningen for å komme seg av E18

Telemarkspolitiet oppgitt over bilister etter snøkaos i telemark i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har i dag vært tett snøvær over store deler av Sør-Norge. Flere steder har det vært voldsomme trafikkale problemer.

Hedmarkspolitiet fikk i ettermiddag flere meldinger om at en bil hadde kjørt av vegen på E6 ved Jønsberg i Stange. Da en politipatrulje ankom stedet kunne de konstatere at det gikk bra med mannen som hadde fått sleng på bilen i forbindelse med en unnamanøver, og havnet i grøfta.

- Men ingen forbipasserende stanset og sjekket om det var personer i bilen, eventuellt mannens tilstand, forteller operasjonsleder Morten Bjerkestrand til Dagbladet.

Han synes det er svært betenkelig at ingen stopper når det ligger en bil i grøfta:

- Dette synes vi ikke noe særlig om. Ifølge veitrafikkloven har alle plikt til å stoppe og hjelpe om noen har kjørt av veien. Folk må ta ansvar. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men det kunne ikke de forbipasserende vite, sier operasjonslederen oppgitt.

Han forteller at det har vært flere mindre ulykker og utforkjøringer, men ingen alvorlige ulykker som følge av det voldsomme snøfallet.

Lange køer I ettermiddag meldes det om lange køer på E6 inn mot hovedstaden i sørgående felt. Operasjonsleder Solberg ved Romerike politidistrikt kan ikke fortelle hvorfor det akkurat nå er lange køer, men han antar at det er opphopninger etter en vogntogvelt tidligere i ettermiddag.

- Det var et litauisk vogntog som veltet og skled av veien ved avkjøringsrampa fra E6 opp mot skedsmokorset. I tillegg hadde vi fem utenlandske trailere som stod bom fast på Skårer-sletta på lørenskog. Alle fem fant ut at de skulle legge om til kjettinger der og da, det var jo ikke akkurat for seint med det føret vi har hatt i hele dag, sier Patrick Solberg operasjonsleder ved Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Solberg forteller at det har vært en jevn strøm av meldinger med småulykker, kollisjoner og biler som har sklidd av veien gjennom hele dagen.

- Vi har hatt en rekke småulykker i ettermiddag, men heldigvis ingen alvorlige ulykker, forteller operasjonslederen.

Havnet på toglinja Også i Telemark har det vært en rekke mindre ulykker i dag. «To biler involvert i en trafikkulykke på Bjørkedalsvegen. En bil skal ha havnet på toglinja», skriver Telemarkspolitet i en pressemelding.

- det snør tett og det er veldig glatte veier. Den ene bilen havnet på toglinja, to personene tok seg ut av bilen sjøl. Vedkommende i den andre bilen satt fastklemt, men vi har fått han ut nå, det skal bare være snakk om lettere skader, forteller operasjonsleder Gisle Småge til Dagbladet.

Operasjonsslederen forteller at Jernbaneverket er på vei til stedet, og at jernbanelinja mellom Larvik og Porsgrunn nå er stengt.

- Det er kaos her nå, jeg har ikke full oversikt enda, sier operasjonslederen.

Han forteller også at tre biler frontolliderte ved skjelsvik på Herøyavegen i Porsgrunn. I begge bilene er det personer med lettere skader

- Tre personer er kjørt bort i ambulanse. Alle var våkne, antageligvis dreier det seg om med lettere skader, forteller Småge.

I tillegg er E18 stengt i nordgående retning på grunn av et vogntog som står bom fast ved Lillegården.

- Det er nå kilometerlange køer, og vi har ingen omkjøringsveier vi kan anbefale, det er rett og slett for mye snø på småveiene, forteller operasjonslederen til Dagbladet.

- Vi pålegger kjetting på alle vogntog. Og vår henstilling er at personbiler må finne andre veier enn E18. Så fort det blir stopp kommer ikke brøytebilene fram, og da blir dette en ond sirkel, forteller operasjonsleder Småge.

Oppdatering Telemark: Ved 21-tiden melder operasjonsleder Småge at trafikken igjen går som normalt.

- Det er ikke lenger kø, E18 er nå åpen igjen, men det har vært noen utfordrende hendelser. Så fort det blir stopp, så baller det på seg, det er det som er utfordrende for oss, sier Småge til Dagbladet.

Han forteller at når det stod på som verst i ettermiddag fikk politiet meldinger om biler som snudde for å komme seg bort fra en stengt E18

- Vi fikk meldinger om at bilister begynte å snu og kjøre i mot kjøreretningen for å komme seg ut av E18. Jeg vil bare henstille alle til å ikke gjøre det. Det er førerkortbeslag på stedet, sier han oppgitt.

- Men totalt sett er vi fornøyd med at det ikke er meldt om perssonskader, og nå går altså trafikken som normalt.

Kjedekollisjon Også Meteorologisk institutt melder om vanskelige kjøreforhold i deler av Østfold, Vestfold, Agder og Telemark på grunn av nedbør og temperatuerer rundt null grader.

- Det vil være kontinuerlig og tett snøvær over hele det østafjellske, særlig i de sørlige delene, sier meteorolog ved Meteorologisk institutt, Inger-Lise Askautrud, til Dagbladet.

Også i Oslo, er det nå store trafikkale problemer:

«Kjedekollisjon på E18 ved Bygdøylokket. Ikke meldt om personskader, men store trafikkproblemer», skriver oslopolitiet på Twitter nå

SISTE: E16 er stengt i begge retninger mellom Sollihøgda og Sundvollen, etter en kollisjon mellom to biler. Det opplyser operasjonsleder i Nordre Buskerud politidistrikt Kai Guldbrandsen til Aftenposten.

HAR DU TIPS ELLER BILDER? Send til 2400 eller 2400@db.no