KAFFEDRIKKER: Tysklands landslagstrener Joachim Loew ble fotografert da han tok seg en kopp kaffe før Tyskland møtte Norge i februar 2009. Vi antar at han også fra tid til annen er fører av bil. Foto: REUTERS / Ina Fassbender / NTB scanpix
KAFFEDRIKKER: Tysklands landslagstrener Joachim Loew ble fotografert da han tok seg en kopp kaffe før Tyskland møtte Norge i februar 2009. Vi antar at han også fra tid til annen er fører av bil. Foto: REUTERS / Ina Fassbender / NTB scanpixVis mer

Bilister som drikker kaffe krasjer sjeldnere

Koffein nedsetter risikoen for ulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du en lang vei å kjøre hjem fra påskefjellet? Da bør du helle i deg kaffe - for en australsk undersøkelse viser at langtransportsjåfører som får i seg mye koffein, har nedsatt risiko for ulykker.

Koffeinen gjør sjåfører mer våkne og oppmerksomme, heter det i undersøkelsen som er gjengitt i det anerkjente britiske legetidsskriftet British Medical Journal.

Samtidig minner de om at kaffe og andre stimulerende midler aldri kan veie opp for mangel på søvn.

Pauser - Sjåfører må sørge for at de sover nok om natten, legger inn mange nok pauser og stanser bilen hvis de føler seg trette, understreker en talsmann for samferdselsdepartementet i Storbritannia ifølge BBCs nettsider.

De australske forskerne har sammenlignet opplysninger fra 530 sjåfører på langtransporter som nylig har vært innblandet i ulykker med 517 sjåfører som ikke har vært ulykkesrammet.

Sammenligningen viste at sjåførene som drakk kaffe, hadde 63 prosent lavere ulykkesrisiko enn de andre.

Nattkjøring Dette tallet kom fram etter at forskerne hadde justert for faktorer som alder, søvnmønstre, antall kjørte kilometer, pauser og timer med kjøring på natten. Rundt 70 prosent av sjåførene sa at de ofte stopper bilen når de føler seg trette.

Lisa Sharwood ved universitetet i Sydney sier at det fortsatt ikke er klart hva som bidrar mest til nedsatt ulykkesrisiko: Å ta seg en lur eller å drikke en kopp kaffe. Men kaffekoppen er ingen erstatning for hvile for trette og søvnige sjåfører, understreker hun.

(NTB)