Biljakt endte i døden - politistudent får kritikk

Riksadvokaten mener biljakt burde vært avbrutt.

KRITISK: Assisterende Riksadvokat Knut H. Kallerud retter kritikk mot politiets torpedering som medførte en manns død. - Studenter vil nødvendigvis ha begrenset erfaring, og denne studenten hadde, naturlig nok, aldri vært med på en torpedering tidligere, sier Kallerud.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KRITISK: Assisterende Riksadvokat Knut H. Kallerud retter kritikk mot politiets torpedering som medførte en manns død. - Studenter vil nødvendigvis ha begrenset erfaring, og denne studenten hadde, naturlig nok, aldri vært med på en torpedering tidligere, sier Kallerud. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Riksadvokaten kritiserer to polititjenestemenn etter en biljakt, som endte med døden utenfor Kristiansand 28. april i fjor.

En politipatrulje, som ble kjørt av en politiskolestudent,  tok opp jakten på en mann de mistenkte for å kjøre uten førerkort.

Boligfelt
Assisterende riksadvokat Knut H. Kallerud skriver i en påtegning at det i dette tilfellet er mye som tyder på at forfølgelsen i alle fall ikke burde vært gjennomført i et boligfelt.

- Når utgangspunktet for en forfølgelse er en mistanke om et mindre alvorlig forhold (kjøring uten førerkort), må det vurderes nøye om det er grunnlag for å iverksette forfølging, og særlig om den bør fortsette når den forfulgte søker å unnvike ved uforsvarlig kjøring, fortsetter Kallerud.

Anket
Spesialenheten for politisaken henla saken mot de to politifolkene, en betjent og en politiskolestudent, som var sjåfør, etter bevisets stilling.

Begge politifolkene anket til Riksadvokaten, fordi de mente at henleggelsesgrunnlaget skulle vært "intet straffbart forhold". Advokaten til de etterlatte anket også til Riksadvokaten. Han ba riksadvokaten om å vurdere straffespørsmålet på nytt.

Riksadvokaten har ikke tatt klagene til følge.

Torpedering
Politipatruljen forsøkte å stanse fluktbilen ved å gjennomføre en såkalt torpedering med tjenestebilen. Kallerud skriver at han har festet seg ved at dette ikke ble forelagt operasjonsleder, og at politibilen ble kjørt av en politiskolestudent.

- Studenter vil nødvendigvis ha begrenset erfaring, og denne studenten hadde, naturlig nok, aldri vært med på en torpedering tidligere, skriver Kallerud.

Torpederingen mislyktes, og biljakten endte først da fluktbilen kjørte av veien, med dødelig utgang for føreren.

Assisterende riksadvokat understreker at selv om han har uttalt kritikk mot tjenesteutøvelsen, presiserer han at det ikke er bevis for årsakssammenheng mellom den tragiske ulykken og politiets forfølgelse.

Forventet
Bistandsadvokat for de etterlatte Robert Hovland mener at politiets særskilte etterforskningsorgan sin etterforskning har vært grundig gjennomført, og er ikke overrasket over Riksadvokatens avgjørelse.

- Det var vel forventet at det skulle gå slik. Det er ikke ofte at man får en slike saker omgjort.

Hovland er også fornøyd med at Riksadvokaten ikke tok til følge politifolkenes anke på å få endret henleggelsesgrunnlaget.

- Det selvsagt ikke hyggelig for en politistudent å ha en slik sak hengende over seg, men kritikken mot studenten og politimannen som var med i bilen er jo fullt berettiget. Det ble jo gjennomført en biljakt i tettbebygd område, og det er jo åpenbart at det ikke er helt forsvarlig.

Hovland forteller også at de etterlatte føler de har gjort det de kunne for å belyse denne saken.

FORVENTET: Bistandsadvokat Robert Hovland mener at politiets særskilte etterforskningsorgan sin etterforskning har vært grundig gjennomført, og er ikke overrasket over Riksadvokatens avgjørelse.
Foto: Kjell Inge Søreide / Scanpix
FORVENTET: Bistandsadvokat Robert Hovland mener at politiets særskilte etterforskningsorgan sin etterforskning har vært grundig gjennomført, og er ikke overrasket over Riksadvokatens avgjørelse. Foto: Kjell Inge Søreide / Scanpix Vis mer