Biljakt-frifinnelsen blir endelig

Den 38 år gamle politimannen som har stått tiltalt i Oslo byrett etter en biljakt som kostet to mennesker livet, er endelig frikjent. Dette er klart etter at statsadvokaten ikke kommer til å anke byrettsdommen inn for Borgarting lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten mener dermed at det er tilstrekkelig med domstolsbehanding i bare én rettsinstans i denne saken, og at en ny prøving av skyldsspørsmålet ville gitt det samme resultatet som i byretten. Etter den tragiske ulykken i fjor sommer satte det særskilte etterforskingsorganet for politisaker (Sefo) i gang rutinemessig etterforsking, og i vinter fikk politimannen en bot på 20000 kroner for å ha utvist grov uforstand i tjenesten under biljakta. Statsadvokaten hadde, som begrunnelse for at politimannen hadde utvist grov uforstand i tjenesten, henvist til fire punkter i Justisdepartementets instruks for utrykningskjøring og forfølgelse som han mente var brutt.

Ikke uforsvarlig

En enstemmig byrett står imidlertid fast på at ingen deler av politipatruljens forfølgelse av en bil gjennom Oslo sentrum var uforsvarlig.

- Lydbåndopptak av politiets radiosamband vitner ikke om noe ukontrollert og uoverveid forfølgelse. Hertil kommer at begge polititjenestemennene i patruljebilen også under eksaminasjonen i retten har framstått som sindige og ansvarsbevisste politifolk, heter det i premissene.