Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bilkjøpere vil ha Bærumskilt

Bilkjøpere fra hele landet reiser til Bærum for å få det som angivelig skal være Norges mest ettertraktede bilskilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- BN-skilter i Trysil, er ikke det litt harry 'a? spør Oddbjørn Kleven ved Biltilsynet i Asker og Bærum.

Åpenbart ikke.

For hver eneste uke kommer nemlig mellom 15 og 20 personer til Biltilsynet i Asker og Bærum for å få skilt med bokstavene BN eller BP foran tallene.

Kleven og hans kolleger kan for så vidt godt klare seg uten distriktenes interesse for mote-skiltene.

- Det er hyggelig, men også litt plagsomt, for det blir mer å gjøre for dem som jobber med registreringen, sier Oddbjørn Kleven.

På registreringskontoret kommer folk fra Stavanger i vest til Tromsø i nord for å få de «riktige» skiltene.

- Seinest hadde vi en fyr fra Stavanger, som sendte papirene med fly, fikk dem kjørt med budbil fra Fornebu hit til Billingstad, før skilter og papirer ble fraktet samme vei tilbake til Stavanger, sier Kleven.

Dyre biler

Biltilsynet i Asker og Bærum registerer om lag 15000 biler i året, rundt 5000 flere enn for eksempel på Lillestrøm som har et tilsvarende befolkningsgrunnlag. Forskjellen skyldes ikke bare at kjøpekraften er størst vest for Oslo.

- Omtrent 1000 av bileierne kommer utenfra distriktet for å få BN- eller BP-skilter. Om det er snobberi eller status tør jeg ikke si, men vi ler jo litt av det, sier Kleven.

Ikke uventet er det landsens eiere av Mercedeser og BMW-er som topper besøkslista.

- Det er mest for dyre biler, og de fleste kommer fra Østlandet. Gjerne fra Hønefoss, Romerike eller Kongsvinger. Men de har kommet fra både Narvik og Tromsø også, sier Kleven.

Helt vilt

Bileiere kan registrere bilen hvor de vil i landet, og på den måten få de rette bokstavene. Tidligere kunne man også i noen grad velge nummeret.

- Folk skal gjerne ha både en og to nuller, sier Janne Svensen ved registreringskontoret.

- Det kommer bilselgere hit med papirene for mange kunder, som sier det må være BN- eller BP-skilter, ellers blir det ingen handel. Andre har kommet hit med store gule lapper på skjemaene, hvor det står «BP!» med store bokstaver.

- De påstår at de får opptil 5000 kroner mer for bilen hvis den har BN- eller BP-skilter. Det er helt vilt. Men det virker ikke som de synes det er dumt, heller, sier Janne Svensen.

FINT SKAL DET VÆRE: Snobbete norske bileiere skal ha BN- eller BP-skilter, konstaterer Oddbjørn Kleven og Janne Svensen ved Biltilsynet i Asker og Bærum.

Foto: BJØRN LANGSEM

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!