Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bill ble lam for ti år siden. Takket være hjerneimplantater kan han nå røre seg igjen

- Første tilfellet i verden.

LAM: Etter ti år med fullstendig lammelse fra skuldrene og ned, klarer nå Bill Kochevar (56) ved hjelp av implantater i hjernen og en protese med elektroder å igjen knytte kontakten mellom hjernen og musklene sine. Foto: Russell Lee / Case Western Reserve University via AP / NTB scanpix
LAM: Etter ti år med fullstendig lammelse fra skuldrene og ned, klarer nå Bill Kochevar (56) ved hjelp av implantater i hjernen og en protese med elektroder å igjen knytte kontakten mellom hjernen og musklene sine. Foto: Russell Lee / Case Western Reserve University via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti år etter at amerikanske Bill Kochevar ble lam fra skuldrene og ned, kan han igjen blant annet spise ved egen hjelp takket være ny teknologi.

Forskningsmiljøene har med stor interesse lest studien som ble publisert i det velrenommerte medisinske tidsskriftet The Lancet onsdag.

Bill Kochevar (56) ble lam etter en sykkelulykke for ti år siden. Nå klarer han ved hjelp av implantater i hjernen og en protese med elektroder å igjen knytte kontakten mellom hjernen og musklene sine.

- Så vidt vi vet er dette det første tilfellet i verden der en person med alvorlig og kronisk lammelse ved hjelp av sin egen hjerneaktivitet kan flytte armen og hånden sin for å utføre funksjonelle bevegelser, sier Bolu Ajiboye ved Case Western Reserve University i USA til nyhetsbyrået AFP.

56-åringen har to elektrodeklynger – hver på størrelse med en liten pille– implantert i hodet. De leser hjernesignalene hans som tolkes av en datamaskin. Deretter mottar musklene instruksjoner fra elektroder i armen.

Etter å ha levd i rundt ti år uten å kunne bevege seg, kan Kochevar nå drikke kaffe, klø seg på nesa og spise potetmos.

Selv om protesen foreløpig er på eksperimentstadiet, håper forskerne at arbeidet en dag vil føre til at folk med lammelser kan gjøre dagligdagse oppgaver på egen hånd.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media