HARD KRITIKK:  Den tidligere amerikanske presidenten Bill Clinton gikk knallhardt ut mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i New York i går. Han går langt i å legge skylda på Israels statsminister Benjamin Netanyahu for at en fredsavtale med palestinerne synes langt unna. Foto: Lucas Jackson/Reuters/Scanpix
HARD KRITIKK: Den tidligere amerikanske presidenten Bill Clinton gikk knallhardt ut mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i New York i går. Han går langt i å legge skylda på Israels statsminister Benjamin Netanyahu for at en fredsavtale med palestinerne synes langt unna. Foto: Lucas Jackson/Reuters/ScanpixVis mer

Bill Clinton: - Netanyahu drepte fredsprosessen

Eks-president Bill Clinton mener Israels statsminister har mye av skylda for at fredsprosessen i Midtøsten har mislyktes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka  17.35 norsk tid møter den palestinske presidenten Mahmoud Abbas FNs generalsekretær Ban Ki-moon til et ti minutters møte. Her vil han også overlevere søknaden om fullverdig medlemskap, som så skal behandles i Sikkerhetsrådet, til tross for massivt press, spesielt fra USA.

Men før den tid, kommer den amerikanske eks-presidenten Bill Clinton med et knallhardt angrep på Israels nåværende statsminister, Benjamin Netanyahu, ifølge det prestisjefylte Foreign Policy.

Mistet interessen Clinton, som sjøl forsøkte hardt å få fred i Midtøsten mens han var president, sier nå at det er Netanyahu og hans regjering som er en av hovedgrunnene til at det ikke har blitt en israelsk-palestinsk fredsavtale.

Clinton mener at Netanyahu mistet interessen for fredsprosessen idet to av Israels viktigste krav så ut til å gå i orden: et levedyktig palestinsk lederskap og Israels mulighet for å normalisere forbindelsene til den arabiske verden.

- Israelerne ville alltid ha innfridd to krav, og straks de så ut til å ha dem inne, var ikke kravene lenger så interessante for Mr. Netanyahu. De ville vite at de hadde en fredspartner i den palestinske regjeringen, og det er ikke noe spørsmål -- og Netanyahus regjering har sagt -- at dette er den beste palestinske regjeringen vi har hatt noensinne på Vestbredden, sier Clinton ifølge Foreign Policy og israelske Ha'aretz.

Anerkjennelse og samarbeid Clinton sa også, ifølge Foreign Policy, at Israel var nær ved å bli anerkjent av arabiske land, og at «kongen av Saudi Arabia har startet med å liste opp alle de arabiske landene for å kunne si til israelerne at «hvis dere blir enige med palestinerne ... vil vi umiddelbart gi dere anerkjennelse, men også politisk, økonomisk og sikkerhetssamarbeid»».

- Dette er stort... Det er en knallavtale, sa Clinton og la til:

- Det er hva som skjedde. Enhver amerikaner trenger å vite dette. Det er hvordan vi gikk fram for å komme der vi er, sier Clinton.

Sitatene siteres i den israelske avisa Ha'aretz, som nå har saken som sin hovedsak på nettet.

Clinton sier videre at det er to store tragedier i Midtøstens politikk, «som gjør at du lurer på om Gud ønsker fred i Midtøsten eller ikke».

- Det var drapet på (Yizhak) Rabin og (Ariel) Sharons slag, sier Clinton.