Bill Clinton i lukket selskap 10. september 2001: - Jeg kunne drept bin Laden

Avslørt i glemt opptak.

TIDLIGERE PRESIDENT: Bill Clinton. Foto: REUTERS / Rick Wilking / NTB scanpix
TIDLIGERE PRESIDENT: Bill Clinton. Foto: REUTERS / Rick Wilking / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 10. september 2001, altså dagen før terrorangrepene mot World Trade Center i New York, holdt den da relativt nylig avgåtte presidenten Bill Clinton en tale for et lukket selskap i Australia.

Der fortalte han blant annet at han hadde hatt mulighet til å drepe Osama bin Laden i et militært angrep, men at han hadde avstått fra å gjøre det, fordi de sivile tapene ville bli for store. Det kommer fram i et lydopptak av talen, som er publisert av australske Sky News.

- Ville ikke vært bedre enn ham Talen og opptaket hadde gått i den berømte glemmeboka, inntil Michael Kroger, tidligere delstatsleder i Liberal Party of Australia, fant det igjen. I opptaket sier Clinton blant annet følgende:

- Osama bin Laden er en veldig smart fyr. Jeg fikk nesten tatt ham en gang. Jeg kunne ha drept ham. Men jeg ville ha drept en liten by som heter Kandahar i Afghanistan og drept 300 uskyldige kvinner og barn, og da ville jeg ikke vært bedre enn ham. Så jeg gjorde det ikke.

Clinton kom med utsagnet etter at han ble spurt om terrorisme, ifølge USA Today. Kandahar er Afghanistans nest største by, og det bor nå i underkant av 500 000 der.

Drept i 2011 Nesten 3000 personer ble drept, da et antall terrorister under bin Ladens kommando angrep tvillingtårnene i New York og Pentagon. Terroristlederen var den gang allerede ettersøkt av FBI etter angrepene mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania.

Bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i mai 2011.