Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bill Clinton og journalistene har reist fra Nord-Korea

Clinton oppnådde det han ville.

FENGSLET SIDEN MARS: De amerikanske journalistene Laura Ling og Euna Lee har sittet fengslet i Nord-Korea siden mars og er dømt til 12 års straffarbeid. Foto: REUTERS/SCANPIX
FENGSLET SIDEN MARS: De amerikanske journalistene Laura Ling og Euna Lee har sittet fengslet i Nord-Korea siden mars og er dømt til 12 års straffarbeid. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Regjeringen i Nord-Korea løslater de to amerikanske journalistene, som har sittet fengslet i landet, melder det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

USAs tidligere president Bill Clinton og følget forlot Pyongyang i et ventende fly onsdag kveld.

Dermed lykkes Clinton med det som var ambisjonen for Nord-Korea-besøket.

- Beslutningen om å løslate de amerikanske journalistene er en manifestasjon av Nord-Koreas humanitære og fredselskende politikk, annonserte statlige, nordkoreanske medier i velkjent stil.

Med Clintons fly
Amerikanske ABC News meldte tidligere på kvelden at Clinton og de to journalistene skal ha hatt et svært følelsesladd møte. Ifølge kilden i Obama-regjeringen var det tidlig håp om at journalistene skulle bli med Clintons fly tilbake til USA.

Laura Ling (32) og Euna Lee (36) ble fengslet i mars, etter at de filmet nordkoreanske flyktninger som tok seg over grensa til Kina. Journalistene skal ha innrømmet at de var inne på nordkoreansk territorium, og ble dømt til 12 års straffarbeid.

Fengslingen av de to amerikanske journalistene har skapt diplomatisk hodebry for Obama-regjeringen. I mai i år gjennomførte Nord-Korea sin andre atomprøvesprengning. Da dommen mot de to journalistene falt bare uker senere ble det tolket som enda et forsøk på å vise muskler fra Nord-Koreas side.

Ba om amnesti
I forrige måned ga USA opp det diplomatiske forsøket på å få løslatt de to kvinnene på humanitært grunnlag og ba i stedet om amnesti. Den forskjellen kan tolkes som delvis innrømmelse av skyld, men innebærer samtidig at det autoritære regimet kan løslate de amerikanske kvinnene uten at det taper ansikt.

- Clinton har bedt om unnskyldning til Kim Jong Il for de fiendtlige handlingene som de to amerikanske journalistene har begått, heter det i meldingen fra det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

I en uttalelse sier familiene til de to journalistene at de er svært takknemlige for at Bill Clinton reiste til Nord-Korea, og for den jobben tidligere visepresident Al Gore har gjort for å få løslatt de to.

- Beskjed fra Obama
Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap meldte tidligere på dagen at Clinton «høflig hadde overbrakt en muntlig beskjed fra Barack Obama», da han møtte Kim Jong Il.

Dette ble imdlertid avvist av talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs. Han understreket at Clinton var på et privat besøk for å diskutere Nord-Koreas atomvåpenprogram.

UVANLIG VISITT: Disse bildene er fra Clintons møte med Nord-Koreas ubestridte leder Kim Jong Il. Foto: AP Photo/KRT TV via APTN/SCANPIX
UVANLIG VISITT: Disse bildene er fra Clintons møte med Nord-Koreas ubestridte leder Kim Jong Il. Foto: AP Photo/KRT TV via APTN/SCANPIX Vis mer

Siden USA ikke har diplomatiske forbindelser med Nord-Korea er det Sverige som har fungert som mellomledd i saken med de to journalistene.

Første siden slaget
Dagens besøk var det første Kim hadde med en vestlig prominent politiker siden han fikk slag for nesten et år siden. Besøket kom i stand etter at nordkoreanske myndigheter skal ha fortalt familien til de to kvinnene at de ville løslate dem til Clinton.

Familiene tok deretter kontakt med Clinton, skriver Politico.

Dagens TV-bilder viste en tydelig svekket nordkoreansk statsleder, som trolig er i ferd med å utpeke sin yngste sønn, Kim Jong Un, til å overta makten i det lutfattige landet.

Clintons besøk til Pyongyang er blitt kritisert for at det kan tolkes som indirekte støtte til Nord-Koreas diktator.

Dagbladet kommer med mer...

HJEM TIL DATTEREN: Euna Lee (36) her avbildet sammen med datteren Hana. Foto: AP Photo/www.lauraandeuna.com/SCANPIX
HJEM TIL DATTEREN: Euna Lee (36) her avbildet sammen med datteren Hana. Foto: AP Photo/www.lauraandeuna.com/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media