Presidentvalg i USA

Bill Clinton på scenen for første gang siden e-postskandalen. Sa ikke ett ord om det alle snakker om

Bill Clinton unngikk å ta opp de nye e-postene under et velgermøte i Nord-Carolina søndag.

INGEN E-POSTER: Bill Clinton forbereder seg i et telt i skyggen bak scenen like før han gikk på i Greenboro i Nord-Carolina søndag kveld. Manuset inneholdt åpenbart ikke noe om de nye e-postene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
INGEN E-POSTER: Bill Clinton forbereder seg i et telt i skyggen bak scenen like før han gikk på i Greenboro i Nord-Carolina søndag kveld. Manuset inneholdt åpenbart ikke noe om de nye e-postene. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GREENSBORO (Dagbladet): Omkring 400 mennesker samlet seg i dag i en park midt i byen Greensboro i Nord-Carolina. Der drev Bill Clinton (70) valgkamp for kona Hillary Clinton (69) for første gang etter at e-postsaken ble kjent fredag. Dagens arrangement, der han skal oppfordre folk til å stemme tidlig, skulle egentlig være en sjarmøretappe for den tidligere presidenten.

Samtidig er Clinton-kampanjen inne i sin mest kaotiske periode hele denne valgkampen, bare 9 dager før valgkampen 8. november. Etter at FBI-sjef James Comey i et brev fredag opplyste at etaten nå undersøker nye e-poster tilknyttet e-postskandalen, har Clinton-leiren blitt rasende og bedt om mer informasjon om hva disse nye e-postene handler om.

-Ingen viktigere vippestater

På snittet av meningsmålingene tatt før fredag leder Clinton med 3,2 prosentpoeng i delstaten som må vinnes. Spørsmålet er om e-postene skader henne.

BA OM MER INFO: Hillary CLinton ber fbi slippe mer informasjon om de nye e-postene. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Ingen vippestat har vært viktigere enn Nord-Carolina. Gi alle personer, selv om de ikke stemmer på oss, ei framtid som er bedre enn nåtida. Jeg trodde det skulle handle om det. I stedet har det handler om noe mer fundamentalt på grunn av motstanderens synspunkter. Det har handlet mer om hvordan vi defineres som amerikanere, sa Bill Clinton fra scenen.

Før talen forberedte den tidligere presidenten seg i skyggen inne i et blått telt gjemt bak et stort amerikansk flagg. Han brukte store deler av talen på å fortelle at han forstår frustrasjonen til amerikanske velgere som har havnet i den økonomiske bakevja.

POPULÆR: Bill Clinton gjorde framstøt mot den hvite arbeiderklassen i Nord-Carolina. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
POPULÆR: Bill Clinton gjorde framstøt mot den hvite arbeiderklassen i Nord-Carolina. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

E-postene ble aldri nevnt, og Clinton trengte trolig heller ikke gjøre det foran tilhørerne i Greensboro, der Clinton-plakater og effekter var å se overalt. Dagbladet la inn flere forespørsler til Clinton-kampanjen om å få stille eks-presidenten spørsmål. Etter å ha hilst på et hundretalls velgere etter talen, tok han bakveien ut.

- Har du ikke stemt, gjør det. I en vippestat som Nord-Carolina er det nesten like ille å ikke stemme som å stemme feil.

FORBEREDT: Bill Clinton samler stemmer for Hillary i Greensboro i Nord-Carolina. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORBEREDT: Bill Clinton samler stemmer for Hillary i Greensboro i Nord-Carolina. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Likevel har e-postene denne helga preget forsidene på de fleste store avisene i vippestatene og rullet og gått på alle TV-kanaler og radiokanaler.

Viktig støttespiller

Bill Clinton hadde med seg et lag med lokalpolitikere, blant annet kandidat for viseguvernør Linda Coleman og ordfører i Greensboro Nancy Vaughn.

MYE INFO: Dagbladets kommentator, Marie Simonsen, rister på hodet av de amerikanske stemmesedlene. Video: Trym Mogen og Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Fredag offentliggjorde FBI-sjef James Comey at etterforskningen av Hillary Clintons e-post-sak er reaktivert, etter at det ble funnet e-poster som kan være relevante for saken på en PC tilhørende Clintons nærmeste rådgiver Huma Abedin og hennes fraseparerte ektemann, skandaliserte Anthony Weiner.

Abedin kom inn som praktikant i Det hvite hus i 1996, og har stått ved Clinton-familiens side. Det var Bill Clinton som ordinerte Abedin og Weiner da de giftet seg i 2010.

Bill Clinton er av mange sett på som konas viktigste støttespiller for å nå den hvite arbeiderklassen i USA.

KAOTISK: Lar velgerne seg påvirke av alle de politiske skandalene? Vi spurte køen utenfor stemmelokalene i Charlotte i Nord-Carolina. Video: Trym Mogen og Øistein Nourm Monsen/Dagbladet Vis mer

- Jeg forstår sinnet deres, men det er ikke svaret dere trenger. Jeg skjønner at dere føler maktesløshet, men det som hjelper er at dere får makt. Jeg forstår at dere er redde, men vi trenger allierte som deler våre verdier og ikke isolere oss fra andre. Bruer er bedre enn murer, sa Clinton og strakk ut en hånd til Trump-velgerne.

Han brukte også tid på å understreke at en rekke tradisjonelt republikanske aviser og tidligere CIA-sjefer har vurdert Clinton som den tryggeste kandidaten i en tale som i utgangspunktet skulle handle om økonomi.

Usikre på følgene

Det er til nå ingen som vet hva slags e-poster det er snakk om i den nye undersøkelsen. Abedin selv har ifølge Washington Post forklart folkene rundt seg at hun er usikker på hvordan e-postene havnet på PC-en. Det skal være snakk om totalt 10 000 e-poster som FBI nå skal gå gjennom. Kjernen i undersøkelsen er hvorvidt e-postene inneholder hemmelighetsstemplet materiale.

Ifølge CNN opplyser styreleder for Clinton-kampanjen John Podesta at Abedin fortsatt har en viktig rolle i kampanjen. Kanalen skriver også at justisdepartementet og Abedins advokater nå er i samtaler om å gi FBI tilgang til alle e-postene.

FBI: Trump starter sitt kampanjebesøk i New Hampshire med nyheten om at FBI har bestemt seg for å ta opp etterforskningen rundt Hillary Clintons private eposter. Video: Reuters Vis mer

Det er foreløpig tidlig å vite om de nye e-postene vil ha innvirkning på velgerne. Det søndag ettermiddag kommet tre meningsmålinger som er delvis foretatt etter at nyheten ble kjent. En av dem viste ingen utvikling, mens to av disse viste en oppgang på et prosentpoeng for Trump.

Realclearpolitics gjennomsnittsmåling ligger Clinton 4,3 prosentpoeng foran Trump, men de fleste av disse målingene er foretatt før FBI-nyheten

Clinton inc.

En annen Clinton-sak har også preget nyhetsbildet i USA denne uka. I flere e-poster Washington Post har fått tak i via WikiLeaks-lekkasjen, kommer det fram hvordan presidentparets datter Chelsea Clinton bekymret seg over hvordan farens ledende stilling i Clinton-fondet ble knyttet opp mot store private selskaper som Coca-Cola.

Bill Clinton fikk utbetalt store summer fra selskapene, og de lekkede dokumentene viser at Clinton-fondet var bekymret for hvordan utbetalinger fra store selskaper i utlandet kunne knyttes opp mot familiens veldedige organisasjon.

Disse millionene tjente han mens Hillary Clinton var utenriksminister, og opplegget er i interne Clinton-notater omtalt som Clinton inc.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer