- Bill Clinton presset Obama til å støtte opprørerne i Syria

Kraftig debatt internt i den amerikanske administrasjonen det siste året.

AMBIVALENT: Barack Obama har vegret seg for å støtte opprørerne i Syria med våpen, men har nå godkjent dette. Foto: Larry Downing / REUTERS / NTB scanpix
AMBIVALENT: Barack Obama har vegret seg for å støtte opprørerne i Syria med våpen, men har nå godkjent dette. Foto: Larry Downing / REUTERS / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter lang tids vegring, godkjente Barack Obama i går for første gang våpenleveranser til opprørerne i Syria.

En tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt, sier at våpnene er del av en ny pakke med støtte til opprørerne. Han kan imidlertid ikke si hva slags våpen det er snakk om, eller når de skal leveres, men det skal bare være snakk om lettere våpen, ifølge amerikanske medier.

Bak avgjørelsen om økt støtte ligger tungt press fra både rådgivere, kritikere - og tidligere president Bill Clinton, skriver New York Times.

Kjemiske våpen Det at det var viserådgiver for nasjonal sikkerhet, Ben Rhodes, som annonserte økt støtte til opprørerne - ikke noen høyere opp i administrasjonen - understreker Obamas ambivalens, mener avisa.

- Obama beveger seg sakte mot en politikk han ikke liker. Han er godt kjent med risikoen, og forhaster seg derfor ikke, sier tidligere fredsforhandler i Midtøsten, Aaron David Miller, til Politico.com.

Rhodes annonserte torsdag  at amerikanske myndigheter mener regjeringsstyrkene i Syria har brukt kjemiske våpen ved flere anledninger, deriblant den giftige gassen Sarin.

USAs etterretningstjenester har kommet til denne konklusjonen i samarbeid med myndighetene i europeiske land, og det er angivelig dette som er bakgrunnen for beslutningen om våpenhjelp.

FÅR TROLIG VÅPENHJELP: Det internasjonale samfunnet har stått på sidelinjen så langt i konflikten i Syria. Nå vil opprørerne trolig få våpenhjelp fra USA. Foto: Jalal al-Halabi / Shaam News Network / Reuters / NTB scanpix
FÅR TROLIG VÅPENHJELP: Det internasjonale samfunnet har stått på sidelinjen så langt i konflikten i Syria. Nå vil opprørerne trolig få våpenhjelp fra USA. Foto: Jalal al-Halabi / Shaam News Network / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Presidenten har gjort det klart at bruk av kjemiske våpen eller overføring av kjemiske våpen til terrorgrupper er «en rød linje», sa Rhodes.

Kraftig debatt Men regjeringskilder sier til Washington Post at avgjørelsen om våpenleveranser til opprørerne ble fattet for flere uker siden, og at de siste funnene om bruk av kjemiske våpen bare blir brukt som en ny rettferdiggjøring av dette.

Obama skal så tidlig som i April ha beordret planlegging av hva slags type våpen som skal sendes, og hvordan disse skal leveres til opprørerne.

Det har hersket stor uenighet innad i administrasjonen om USAs engasjement - eller mangel på dette - i Syria-konflikten. Den interne debatten begynte i fjor sommer, da tidligere utenriksminister Hillary Clinton og daværende CIA-sjef David H. Petraeus argumenterte for en begrenset plan for våpenleveranser.

Noen av Obamas politiske rådgivere mener imidlertid at det å gi opprørerne våpen vil føre til at USA må involvere seg mer i borgerkrigen, noe Obama har vært svært skeptisk til etter de langvarige og kostbare krigene i Irak og Afghanistan. Militære ledere mener det er dyrt og risikabelt, mens andre høytstående politikere er bekymret for at konflikten vil eksalere og kaste hele regionen ut i kaos hvis ikke noe blir gjort. Det er også bekymringer for at amerikanske våpen vil havne i hendene til opprørere knyttet til al-Qaeda.

Spekulasjoner om flyforbud Amerikanske medier har de siste dagene også rapportert at Obama-administrasjonen vurderer en flyforbudssone i Syria, men Rhodes sier at de foreløpig ikke mener dette er i USAs nasjonale interesse.

Han sier videre at USA og deres allierte ikke vil prøve å delegge de kjemiske våpnene til den syriske regjeringen.

Syrias utenriksdepartement benekter anklagene om bruk av kjemiske våpen og kaller disse løgn og et påskudd for våpenstøtte til opprørerne.

KJEMPET FOR HANDLING: Tidligere president Bill Clinton er blant de som har presset på for at USA skal foreta seg noe i Syria-konflikten, ifølge New York Times. Foto: Scott Eisen / AP Photo / NTB scanpix
KJEMPET FOR HANDLING: Tidligere president Bill Clinton er blant de som har presset på for at USA skal foreta seg noe i Syria-konflikten, ifølge New York Times. Foto: Scott Eisen / AP Photo / NTB scanpix Vis mer

- Det hvite hus bygger på fabrikkerte opplysninger for å holde den syriske regjeringen ansvarlig for bruken av disse våpnene, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet.

Heller ikke Russland synes meldingene om bruk av kjemiske våpen er overbevisende, og parlamentariker Aleksej Pusjkov sier påstandene er fabrikkert.