PERSONLIG TALE: Bill Clinton holdt en 45 minutter lang tale om kona, Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton: - Å gjøre arbeidet er hardt. Folk sier de vil ha en forandring. Video: CNN. Vis mer

Bill Clinton slo tilbake mot Republikanernes Hillary-hets: - Det ene er sant. Det andre er oppspinn

Den tidligere presidenten holdt en 45 minutters personlig tale for kona Hillary. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet): Tidligere president Bill Clinton ble i natt - i likhet med kona Hillary - historisk.

Han blir den første ektemannen som holder tale for sin nominerte kone på et landsmøte for ett av de to store partiene, etter at Hillary Clinton like etter klokka ett i natt offisielt ble nominert til partiets presidentkandidat.

BALANSERT: Bill Clinton gikk kronologisk gjennom livshistorien han og Hillary har delt uten å øke volum eller engasjement nevneverdig. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB
BALANSERT: Bill Clinton gikk kronologisk gjennom livshistorien han og Hillary har delt uten å øke volum eller engasjement nevneverdig. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB Vis mer

I tillegg talte han på sitt tiende landsmøte på rad. En svært imponerende rekke for den tidligere presidenten og guvernøren som holdt sin første landsmøtetale i 1976. I en mannsalder har du kunne veddet på at Clinton vil holde en tale som folk kommer til å huske, skriver New York Times.

Personlig tale

Bill Clinton ble introdusert med en skrytefilm av hva han hadde fått til som president mellom 1992 og 2000.

HER BLIR HILLARY HISTORISK: Det var stemmene fra delstaten South Dakota som først avgjorde Hillary Clintons delegatflertall natt til onsdag. Video: CNN Vis mer

- Våren 1971 møtte jeg ei jente. Første gang jeg så henne var vi i en forelesning om politikk og rettigheter. Etter forelesningen fulgte jeg etter henne, med en plan om å introdusere meg selv, men jeg klarte det ikke. Jeg så henne flere ganger de neste dagene, men snakket ikke med henne, forteller Bill om det første møtet mellom ham og Hillary.

Styreleder for Clinton-kampanjen John Podesta uttalte seg til Ap før talen at dette ville vli en av de mest personlige talene Bill Clinton har holdt. Han skrev utkast av talen selv før han viste det til kampanjen og sine trofaste taleskrivere.

GIFT: Bill Clinton måtte fri tre ganger før han fikk ja. Her de to i Arkansas på 70-tallet. Foto: Polaris
GIFT: Bill Clinton måtte fri tre ganger før han fikk ja. Her de to i Arkansas på 70-tallet. Foto: Polaris Vis mer

- Hun sto og så på meg. Jeg spurte «hvem er du?». Hun svarte «jeg er Hillary Rodham, hvem er du?». Det gjorde, tro det eller ei, meg målløs.

- En kveld gikk vi sammen hånd i hånd til kunstmuseet. Vi har gått hånd i hånd sammen siden, ledd sammen og grått sammen. Vi har skapt et liv med minner sammen, sa Clinton.

Hillary Clinton er selv ikke til stede i Philadelphia i kveld, men er hjemme i New York, der hun forbereder seg til talen hun skal holde når hun aksepterer partiets nominasjon natt til fredag.

- Gjorde aldri narr av funksjonshemmede

Bill Clinton fortalte deretter om hvordan Clinton ble overbevist om å bytte parti fra Republikanerne til Demokratene på slutten av 60-tallet på grunn av krigen i Vietnam. Han fortalte så om engasjementet hennes for frivillig arbeid, kamp mot segregrering og for barns rettigheter.

- Jeg fridde til henne første gang i Storbritannia. Det var første gang hun var utenlands. Hun sa nei, fordi hun måtte reise tilbake til USA og jobbe frivillig.

HILLARY OM KJÆRLIGHETEN, KARRIEREN OG OPPMERKSOMHETEN: Da Hillary Clinton var 32 år gammel vant Bill Clinton guvernørvalget i Arkansas. I mai i fjor dukket denne videoen opp. Det er et av de mest personlige intervjuene Hillary Clinton noen gang har gitt. Video: Special Collections, University of Arkansas Libraries, Fayetteville Vis mer

Hillary Clinton jobbet blant annet som lærer.

- Hun gjorde aldri narr av funksjonshemmede. Hun prøvde å aktivisere dem basert på hva de kunne.

Kommentaren var et tydelig stikk til Donald Trump, som gjorde narr av en funksjonshemmet reporter.

Det var først etter Bill Clinton hadde kjøpt et hus i Arkansas i 1975 han fikk ja fra kona.

- Nå må du gifte deg med meg, sa jeg. Alle gode ting er tre. Vi giftet oss i det lille huset. Jeg giftet meg med min beste venn. Jeg undret meg fortsatt over hvor smart, sterk og kjærlig hun var, fortalte han.

I 1980 fikk de også dattera Chelsea.

MEKTIGE: I 1992 vant Bill Clinton presidentvalget. I  år kan det bli kona Hillary. Foto: AP Photo/Doug Mills
MEKTIGE: I 1992 vant Bill Clinton presidentvalget. I  år kan det bli kona Hillary. Foto: AP Photo/Doug Mills Vis mer

- Det var det lykkeligste øyeblikket i livet mitt. Jeg var overbevist om at Chelsea hadde verdens beste mor. Hillary har først og fremst vært en mor, sa Clinton mens dattera Chelsea og hennes ektemann Marc Mezvinsky var til stede i salen.

Politisk karriere

Bill innrømmet at Hillary har vært med i politikken lenge, men ville ikke være med på at hun er fornøyd med tingenes tilstand.

- Denne kvinnen har aldri vært fornøyd med situasjonen som den er. Hun vil forandre alt. Hele tida. Hun er den beste i hele verden jeg kjenner til å endre ting, sa han.

Bill Clinton hoppet nærmest over slutten av 90-tallet og de siste fire åra av hans presidentperiode i den kronologiske talen. Selv om det er økonomisk suksess og budsjettoverskudd som trolig er den viktigste arven fra hans periode, huskes også affæren han hadde med sin 21 år gamle sekretær Monica Lewinsky, en skandale som sprakk i 1998.

Slo tilbake mot Republikanerne

SISTE PERIODE: Bill Clinton og Hillary flyttet ut av Det hvite hus for siste gang i 2000. Foto: AP Photo/PabloMartinez Monsivais
SISTE PERIODE: Bill Clinton og Hillary flyttet ut av Det hvite hus for siste gang i 2000. Foto: AP Photo/PabloMartinez Monsivais Vis mer

Publikum ble imidlertid oppglødd når han begynte å oppsummere Hillarys karriere som både senator for New York, presidentkandidat mot Barack Obama og utenriksminister. Så svarte han på Republikanerne, som brukte sitt landsmøte forrige uke på å sverte henne.

- Hvordan sammenlikner du det du hørte på det republikanske landsmøtet og det du hører nå? Hvordan sammenlikner du det? Du kan ikke sammenlikne det. Det ene er sant. Det andre er oppspinn.

- Dere må bestemme hva som er ekte. Den ekte endret mer før hun var 30 enn folk vil gjøre i løpet av hele sitt liv. Den ekte er respektert av folk overalt. Den ekte fikk jevnlig skryt fra prominente Republikanere da hun var senator og utenriksminister. Gikk du til valg om at myndighetene alltid er dumt, vil en endringskvinne som Hillary være skremmende.

- Hva gjør du da? Du finner opp en tegneseriefigur, fordi det er enkelt. Den ordentlige verden er komplisert og endring er vanskelig. Tidligere i kveld nominerte dere den ekte, sa Clinton.

- Vi som har flere dager bak oss enn foran oss, tenker mer på barna og barnebarna våre. Grunnen til at dere burde velge henne er at vi alltid har tenkt på morgendagen i verdens beste land.

Bill Clinton, som kan bli USAs første «førsteherre», er fortsatt svært populær blant Demokratene. Han er kjent som en megert sterk taler og valgkamppolitiker, på tross av at han har blitt eldre og gråere siden 1976 - som alle andre.

Men i natt var det ikke Bills tur til å snakke om seg selv.

FORENES AV HILLARY-KRITIKK: I løpet av forrige uke rettet flere taleholdere på Republikanernes landsmøtet fokuset mot Hillary Clinton. Hun får blant annet skylda for framveksten av IS, flyktningkrisa og Melanias taleplagiat. Video: CNN Vis mer