Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bill Clinton tryglet Kennedy om å la være

Men en av USAs viktigste politikere og John F. Kennedys bror vil straffe Clinton-ekteparet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det ble ingen god helg for Hillary Clinton. På lørdag fikk hun mindre enn halvparten så mange stemmer som rivalen Barack Obama i primærvalget i South Carolina, som endte med de ubarmhjertige prosenttallene 55,4 og 26,5, i Hillarys disfavør.


Samme kveld lakk det ut at John F. Kennedys eneste datter Caroline Kennedy kom til å gå ut i søndagsutgaven av New York Times, der hun ikke bare kunngjøre sin støtte til Obama, men konstaterte også at han kan bli «en president som min far».

Ikke mange timene etter at avisa var på gata, begynte ryktene å gå om at Carolines onkel, en av USAs mest sentrale politiske skikkelser, kom til å gå enda lengre - delvis inspirert av niesens utspill.

Brøt nøytraliteten

Massachusetts-senator Edward «Ted» Kennedy (74) har tidligere vært regnet som en mangeårig venn av ekteparet Clinton. Det er mulig det vennskapet avsluttes senere i dag.

Da går John F. Kennedys bror på talerstolen til American University i Washington sammen med Barack Obama og nevnte Caroline Kennedy og forklarer hvorfor han stiller seg fullt og helt bak Clinton-leirens fremste rival. Ted kommer blant annet til å understreke Obamas mantra om håp og forandring, og gi ham et stempel som «Kennedy-godkjent» historisk kandidat.

Obama gliste bredt da han ble spurt om nyheten i går, men bekreftet den bare nesten.

- Jeg vil la ham snakke for seg selv - og ingen gjør det bedre. Men alle de demokratiske kandidatene vil åpenbart like å få Ted Kennedys støtte, og vi har definitivt jaktet aktivt på den, uttalte senatoren til pressen.

MEKTIG VÅPENDRAGER: Barack Obama har fått Edward Kennedy med på laget, og vil kunngjøre nyheten senere i dag. (Den labre stemningen på bildet skyldes Bush sin Rikets Tilstand-tale i fjor). Arkivfoto: MANNIE GARCIA / AFP
MEKTIG VÅPENDRAGER: Barack Obama har fått Edward Kennedy med på laget, og vil kunngjøre nyheten senere i dag. (Den labre stemningen på bildet skyldes Bush sin Rikets Tilstand-tale i fjor). Arkivfoto: MANNIE GARCIA / AFP Vis mer


Kennedy kommer ikke til å være noen passiv støttespiller. Allerede i morgen starter 74-åringen et hektisk program med arrangementer til støtte for Obama på vestkysten, før han drar videre til viktige stater i nordøst.

Det er uvurderlig hjelp for Obama, som bare har en uke på seg til å drive valgkamp før «supertirsdagen» der demokrater i 22 stater stemmer på samme dag. Obama-leiren håper den nye kampfellen deres kan overtale velgere med latinamerikansk bakgrunn, eldre mennesker og flere fra grunnfjellet i partiet, blant andre fagforeningsmedlemmer - alle grupper som Obama sliter med å fenge på egen hånd.

Kennedy, som har vært senator i snart 50 år og er en av de mest innflytelsesrike demokratene i landet, har tidligere holdt seg nøytral i primærvalgkamper og hadde tenkt å gjøre det også i år. Omfavnelsen av Obama er derfor en svært overraskende utvikling.

Prøvde å ringe

Ifølge New York Times har Clinton-ekteparet lagt press på 74-åringen i ukevis for at han ikke skulle bryte nøytraliteten, trolig etter å ha fått nyss om veteranens mulige planer. Men det er nettopp Hillary og Bills aggressive linje overfor Obama de siste tre ukene som ble tungen på vektskålen.

Kennedy har blitt stadig mer desillusjonert av den negative tonen i Clinton-kampanjen, ifølge en nær rådgiver som uttaler seg anonymt til New York Times.

Tidligere i januar hadde Bill Clinton og Kennedy en opphetet telefonsamtale der sistnevnte sa klart fra hva han mente om eks-presidentens krasse uttalelser om Obamas kandidatur. Kennedy skal ha uttalt seg spesielt kritisk til at rase etter hans mening hadde blitt bragt inn som tema i valgkampen av Clinton.

Utviklingen bekreftes av kildene til Washington Post, som skriver at Kennedy tok sin beslutning torsdag i forrige uke, etter samtaler blant annet med yngre medlemmer av Kennedy-klanen. Da var valgkampen på sitt heftigste så langt, med en intens ordkrig mellom Clinton og Obama i South Carolina.

image: Bill Clinton tryglet Kennedy om å la være

- Vi kjemper mot årtier med bitter partipolitikk som har fått politikere til å demonisere sine motstandere i stedet for å samles om arbeidsoppgavene. Det er den typen partipolitikk der det ikke er lov til å si at en republikaner hadde en idé - selv om det er en idé du aldri var enig i. Denne typen politikk er ille for partiet vårt, det er ille for landet vårt, sa Obama i seierstalen i South Carolina lørdag kveld.

Dage etter ringte Ted Kennedy til Bill Clinton for å informere om sin beslutning, skriver New York Times.

<B>MEN DET VAR GAMLE DAGER:</B> Ted Kenndey har fram til nå vært en mangeårig støttespiller for familien Clinton.
<B>BITTER SAMTALE:</B> Bill Clinton skal ha prøvd etter beste evne å overtale Kennedy til å legge Obama-svermeriet på hylla.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media