Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bill Gates: - Nordmenn bør være stolte

Hyllet Norge da han møtte Erna Solberg (H) i dag.

IMPONERT: Microsoft-gründeren møtte statsminister Erna Solberg (H) i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
IMPONERT: Microsoft-gründeren møtte statsminister Erna Solberg (H) i dag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Microsoft-gründeren Bill Gates, fra Bill og Melinda Gates-stiftelsen, møtte i dag statsminister Erna Solberg (H) i Oslo for å drøfte samarbeidet mellom Norge og stiftelsen. 

De drøftet også mulige områder for samarbeid i årene som kommer, basert på den nye regjeringens prioriteringer, opplyser Statsministerens kontor i en pressemelding.

- Nordmenn bør være svært stolte av de utrolige resultatene som deres gavmildhet har blant verdens fattigste. Norges innsats på feltet global helse og utvikling er et forbilde for andre regjeringer ved å vise hvor stor virkning slik hjelp kan ha. Dette er et budskap som aldri har vært viktigere, særlig nå i den avsluttende fasen før FNs tusenårsmål utløper i 2015. Jeg setter stor pris på det sterke samarbeidet vår stiftelse har fått med Norge, og ser fram til å utdype dette i årene som kommer, uttaler Bill Gates i pressemeldingen.

Imponert av Norge Etter møtet holdt Gates og Solberg en kort pressekonferanse på Statsministerens kontor. Da ble Gates spurt om han var lettet over at den nye regjeringen opprettholdt bistandsnivået til ett prosent av BNP (brutto nasjonalprodukt) - noe som Venstre og KrF kjempet gjennom i budsjettforhandlingene på Stortinget etter at Høyre/Frp-regjeringen først foreslo kutt.      

- Jeg er imponert! Norge er det mest generøse landet etter den måleenheten som teller. Jeg bruker Norge som eksempel når jeg møter regjeringer rundt om i verden, og ber dem bevege seg mot det nivået. Dette betyr at vi vil kjøpe flere vaksiner; vi vil redde flere barns liv, svarte han. 

Om sentrumpartiens bistandsseier sier Solberg:

- Det er jo regnskogspenger som kommer inn igjen. Vi har alltid stått ved de forpliktelsene, det er mer et spørsmål om hvordan man ønsker å budsjettere p engene. Jeg syns det er helt fint, men pengene blir ikke utbetalt før man har resultater, før man har prosjekter. Så det endrer ikke noe i praksis det som faktisk skjer på den siden i budsjettet.  

Gjør som Jens Sentralt i samarbeidet mellom Norge og Bill & Melinda Gates-stiftelsen står samarbeidet i GAVI-alliansen, som arbeider for økt adgang til vaksiner i fattige land.

Den nye regjeringen har forpliktet seg til å doble Norges bidrag til GAVI mellom 2011 og 2015. Endelig er GAVI også en hjørnestein i samarbeidet mellom Norge og Bill & Melinda Gates-stifelsen for å utrydde polio. Norge vil øke sitt bidrag til dette og bidra med ytterligere 190 millioner kroner via GAVI i 2014. Det øker Norges totale bidrag til utryddelse av polio til 240 millioner kroner.

Dette er de samme forpliktelsene som den avgåtte Stoltenberg II-regjeringen inngikk, får Dagbladet opplyst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media