Bill Gates: - Norge er ett av landene som viser lederskap

Roser Norges bidrag i nytt initiativ for fornybar energi.

NYTT KLIMAINITIATIV: USAs president Barack Obama, Frankrikes president Francois Hollande og Microsoft-grunnlegger Bill Gates under lanseringen av initiativet Oppdrag Innovasjon i dag. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON
NYTT KLIMAINITIATIV: USAs president Barack Obama, Frankrikes president Francois Hollande og Microsoft-grunnlegger Bill Gates under lanseringen av initiativet Oppdrag Innovasjon i dag. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSONVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): - Norge er alltid generøse og hjelper de fattigste landene. Det å hindre at fattige kommer dårligst ut av klimaendringene, er et mål vi deler, sier Microsoft-grunnleggeren Bill Gates til norsk presse etter lanseringen av et nytt klimainitiativ som har fått navnet Oppdrag Innovasjon.

Initiativet er støttet av 28 land, deriblant Norge, USA, India og Frankrike, og innebærer en dobling av investeringene i ren energi.

- Kritisk kombinasjon Samtidig har Bill Gates har gått sammen med et 20-talls investorer i et separat, uavhengig initiativ, for å opprette et fond for fornybar energi. Gruppen vil investere milliarder av dollar for å få mer risikable nye teknologier til markedet.

- Denne kombinasjonen er kritisk. Den grunnleggende forskningen er støttet av myndighetene, så snart den er klar for markedet, kan mennesker som er villige til å ta risikoen, bli med og hjelpe videre, sier han.

Optimist I sin tale under lanseringen, foran delegasjonsmedlemmer og et stort presseoppbud, takket USAs president Barack Obama Bill Gates for hans bidrag.

Gates sier selv at det nye tiltaket gjør ham mer optimistisk, selv om forpliktelsene som kommer til å komme ut av klimatoppmøtet i Paris ikke vil være nok til å møte det politisk vedtatte togradersmålet.

- Uten innovasjon ville jeg ikke vært optimist. Da ville det blitt vanskelig å spørre utviklingslandene om å betale den høye prisen for å bli rene. Da kan vi etter hvert nærme oss målet, sier han.

- Men på grunn av det private og offentlige initiativet vi har sett i dag, har jeg tro på at vi skal kunne løse dette dilemaaet med ren energi versus utvikling.

Dobler bidraget Målet er at de deltakende landene over en femårs periode minimum skal doble det offentlige bidraget til forskning og utvikling av miljøvennlig energi, skriver klima- og miljøminister Tine Sundtoft og olje- og energiminister Tord Lien i en kronikk på NRK Ytring.

For Norges del inkluderer støtte til fornybar energi, energioverføring og energieffektivisering og CO2-håndtering, samt demonstrasjon og uttesting av ny teknologi.

Erna Solberg annonserte tidligere i dag at Norge vil doble sin innsats på dette området fram til 2020.

- Hvis vi skal klare å nå 2-gradersmålet, må det utvikles og implementeres ny klimavennlig energiteknologi i en skala som verden ikke tidligere har sett maken til, sa Solberg til pressen i Paris tidligere i dag.

- Tar lederskap Norge har de siste tre åra i snitt bevilget 1,1 milliarder kroner over Olje- og energidepartementets budsjett til forskning og innovasjon innen miljøvennlig energi. Disse bevilgningene må dermed økes til 2,2 milliarder kroner innen de neste fem åra.

Gates mener forpliktelsen Norge har gjort om å doble innsatsen innenfor ren energi er «flott».

 - Det viser virkelig at Norge er ett av landene som tar lederskap for å løse disse problemene, sier han.