- Bill Gates, du vet ikke en dritt

Johan H. Andresen vil ikke gi bort formuen til veldedige formål.

KRAFTIG UTSPILL: Johan H. Andresen hudfletter Bill Gates. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
KRAFTIG UTSPILL: Johan H. Andresen hudfletter Bill Gates. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet) «Bill Gates har sagt at jeg bør gi bort pengene mine. I don?t think so...».

Slik starter Johan H. Andresen opp artikkelen der han går i rette med Microsoft-gründeren som har gitt bort tilsvarende 180 milliarder kroner til veldedige formål, og som planlegger å gi bort det aller meste av formuen på 300 milliarder kroner.

Andresen mener derimot at hans jobb er å forvalte familieformuen i selskapet Ferd best mulig, og at det dessuten ikke ville spilt noen rolle om han ga bort pengene.

Får det bedre
Men å gi bort pengene var nettopp oppfordringen han og andre norske rikinger fikk av Bill Gates da han og kona Melinda nylig besøkte Norge.

— Bør flere gjøre som deg og gi bort formuen, spurte Aftenposten.

— Ja, i alle fall størsteparten av den. Men de bør få beholde en liten andel til seg selv og sine barn. De vil helt klart ha
stor glede av å gi, barna deres vil få det bedre og verden vil bli et bedre sted. Dette må de  imidlertid finne ut av selv,
men vi vil mer enn gjerne dele våre erfaringer og oppmuntre dem, svarte Gates.

Bite me
Men Andresen biter ikke på Bill Gates lovnader om et bedre liv som velgjører.

«For Bill Gates spiller ikke norske arbeidsplasser eller verdiskaping i norske bedrifter noen viktig rolle. Men det gjør det for
Ferd og meg. Det er her vi bor, det er her våre barn skal vokse opp, og det er her våre foreldre skal ha en verdig alderdom.
Og det er denne verdiskapingen som gjør at bedrifter i et land som Norge, og dermed staten, er i stand til å ta ansvar også i andre land som er langt dårligere stilt», skriver Andresen.

Han mener Microsoft-gründeren ikke vet en dritt om norske forhold og den viktige rollen en håndfull norske eiere spiller i en statsdominert økonomi.

For å være sikker på at Bill Gates får med seg poengene, om han skulle plukke opp Ferds konsernmagasin, skriver Andresen dette på engelsk:

«So Mr. Gates, I have great respect for what you have done, both in terms of creating a fantastic company and putting your time and money to work for the sick and needy of the world. But, Mr. Gates, with all due respect, you do not know a shit about the crucial role played by the few private owners in a state-dominated country like Norway, in times of crisis or not. So, if you do not mind, I will keep «my» money and put it to work the way the people in Ferd and its companies, my colleagues and I know best. If you don?t like it, bite me.»

Umulig
Hvis Andresen skulle gjort som Bill Gates, mener han dette i praksis kunne vært ordnet på to måter, men at ingen av disse passer for ham og familieselskapet Ferd.

«Å legge aksjene i en stiftelse har liten hensikt for et selskap som Ferd, hvor både eier og ansatte allerede ser det som et hovedansvar å ivareta og skape verdier, og å gjøre det på en måte som er i samfunnets interesse. I tillegg forsøker Ferd, blant annet gjennom Ferds Sosiale Entreprenører, å bidra til at andre kan realisere sitt potensial», skriver Andresen.

Han mener det er en like dårlig idé å dele ut av overskuddet eller av egenkapitalen:

«For Ferd ville et slikt krav i betydelig grad redusere mulighetene til å oppfylle visjonen om å skape varige verdier og sette tydelige spor. Å etablere nye forvaltningsmiljøer innenfor venture, private equity eller mikrofinans ville være utenkelig. Likeså å beholde og utvikle selskaper i Norge. Kort sagt, det ville bli umulig å være Ferd», skriver han.

Johan H. Andresen er bortreist, og besvarte ikke gårsdagens henvendelse fra Dagbladet.

VET IKKE EN DRITT? Bill Gates skjønner ikke norsk business, mener Johan H. Andresen. Her fra Gates' besøk i Oslo. Fra venstre, Ingrid Schulerud, Jens Stoltenberg, Bill og Melinda Gates.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
VET IKKE EN DRITT? Bill Gates skjønner ikke norsk business, mener Johan H. Andresen. Her fra Gates' besøk i Oslo. Fra venstre, Ingrid Schulerud, Jens Stoltenberg, Bill og Melinda Gates. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer