Bill Gates går av

Verdens rikeste mann, datamogulen Bill Gates, går av som toppsjef for sitt eget selskap Microsoft. Gates kunngjorde nyheten på en pressekonferanse i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bill Gates har tjent seg rik på å utvikle og selge operativsystemet Windows som brukes i nærmere 90 prosent av alle datamaskinene i verden. Etter flere rettsaker og beskyldninger om bruk av ueredelige metoder for å beholde markedsandeler har Bill Gates tydeligvis fått nok.

Ballmer overtar

Han forlater posten som toppsjef for Microsoft og overlater jobben til sin nestkommanderende Steve Ballmer. Gates melder seg likevel ikke helt ut av selskapet. Han fortsetter som styreformann i dataselskapet.

Bill Gates kunngjorde selv sin avgang på en pressekonferanse i Redmond i staten Washington i kveld norsk tid.

Vil programmere

Bill Gates sa på pressekonferansen at han vil tilbake til sine røtter. Han skal bruke det meste av sin tid som «programvare-arkitekt», som han selv kalte det. Bill Gates var opprinnelig en dataprogrammerer som satt foran datamskinen sin dag ut og dag inn for å programmere. Da han forsto at han satt på en gullgruve vokste forretningsmannen fram i ham.

- Jeg vender tilbake til det jeg liker best, å arbeide med teknologier for framtida, sa Gates på pressekonferansen.

Selskapet Microsoft, som han var med å stifte for 25 år siden, har vokst med en utrolig hastighet. Hvert eneste år har selskapet levert resultater som børsen ikke har forventet, ofte ikke i sine villeste prognoser. Dette har gjort Gates til en holden mann.

Hva nå?

Steve Ballmer sa i kveld at det ville være hensynsløst og uansvarlig å forsøke å splitte opp Microsoft. Flere kritikere mener det er den eneste måten å knekke Microsoft datamonopol på. Amerikanske myndigheter arbeider i disse dager med et vedtak der oppstykking av selskapet i tre er en av løsningene.

Mest sannsynnlig blir programvaredelen utskilt fra operativsystemdelen i selskapet. Også selskapets del som arbeider med utvikling av internett kan bli skilt ut fra det sterke morselskapet.

FORTSATT SJEF: Selv om Bill Gates trekker seg som toppsjef har han fortsatt siste ordet i Microsoft.