Bill Gates har brukt 200 millioner dollar for å finne opp toalettet på nytt

For seks år siden fortalte Microsoft-grunnleggeren Bill Gates at han ville finne opp toalettet på nytt. Denne uka sto han på talerstolen med et glass avføring i hånda.

TRYGG DO: Dette er produktet til universitetet i Cranfield, en av de 20 produsentene som nå har laget hygieniske toaletter som ikke må knyttes til kloakksystemet. Foto: Thomas Peter/REUTERS/NTB Scanpix
TRYGG DO: Dette er produktet til universitetet i Cranfield, en av de 20 produsentene som nå har laget hygieniske toaletter som ikke må knyttes til kloakksystemet. Foto: Thomas Peter/REUTERS/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- For ti år siden hadde jeg aldri trodd jeg skulle vite så mye om avføring. Og jeg var ganske sikker på at Melinda aldri måtte be meg slutte å snakke om toaletter ved middagsbordet, sa han denne uka på «Reinvented Toilet»-messa i Beijing.

Gates fortalte at nesten 500 000 barn dør hvert år på grunn av diaré, kolera og tyfoidfeber.

- Jeg har besøkt land der barn leker i grøfter fylt med avføring, der latriner renses for hånd og der familier drakk infisert vann. Det var en grad av fattigdom vi aldri hadde sett før og det motiverte oss til å gjøre noe med det. Vi skjønte at hvis verden skulle gjøre framskritt i kampen mot fattigdom, måtte vi finne en ny måte å løse hygienekrisa på, sier han.

Toalettene som finnes i dag, sender avfallet ut med vann. Men svært mange toaletter i fattige deler av verden er ikke tilknyttet et kloakksystem. Det var denne utfordringen Gates ønsket å løse.

- Den nye teknologien tar menneskelig avføring, dreper sykdomsframkallende stoffer og konverterer restene til materialer med mulig kommersiell verdi - som rent vann, elektrisitet eller gjødsel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer