Bill Gates har brukt 200 millioner dollar for å finne opp toalettet på nytt

For seks år siden fortalte Microsoft-grunnleggeren Bill Gates at han ville finne opp toalettet på nytt. Denne uka sto han på talerstolen med et glass avføring i hånda.

TRYGG DO: Dette er produktet til universitetet i Cranfield, en av de 20 produsentene som nå har laget hygieniske toaletter som ikke må knyttes til kloakksystemet. Foto: Thomas Peter/REUTERS/NTB Scanpix
TRYGG DO: Dette er produktet til universitetet i Cranfield, en av de 20 produsentene som nå har laget hygieniske toaletter som ikke må knyttes til kloakksystemet. Foto: Thomas Peter/REUTERS/NTB ScanpixVis mer

- For ti år siden hadde jeg aldri trodd jeg skulle vite så mye om avføring. Og jeg var ganske sikker på at Melinda aldri måtte be meg slutte å snakke om toaletter ved middagsbordet, sa han denne uka på «Reinvented Toilet»-messa i Beijing.

AVFØRING: Bill Gates hadde med et glass med avføring opp på talerstolen. Foto: Mark Schiefelbein/AP/NTB Scanpix
AVFØRING: Bill Gates hadde med et glass med avføring opp på talerstolen. Foto: Mark Schiefelbein/AP/NTB Scanpix Vis mer

Gates fortalte at nesten 500 000 barn dør hvert år på grunn av diaré, kolera og tyfoidfeber.

- Jeg har besøkt land der barn leker i grøfter fylt med avføring, der latriner renses for hånd og der familier drakk infisert vann. Det var en grad av fattigdom vi aldri hadde sett før og det motiverte oss til å gjøre noe med det. Vi skjønte at hvis verden skulle gjøre framskritt i kampen mot fattigdom, måtte vi finne en ny måte å løse hygienekrisa på, sier han.

FANGET: Tor-Arne Moen var fanget i en utedo i fem timer. Video: Emilie Rydning. Redigering: Ørjan RylandVis mer Vis mer

Toalettene som finnes i dag, sender avfallet ut med vann. Men svært mange toaletter i fattige deler av verden er ikke tilknyttet et kloakksystem. Det var denne utfordringen Gates ønsket å løse.

- Den nye teknologien tar menneskelig avføring, dreper sykdomsframkallende stoffer og konverterer restene til materialer med mulig kommersiell verdi - som rent vann, elektrisitet eller gjødsel.

Han sammenlikner utviklingsprosessen med den første tida i Microsoft.

- Tidlig i karrieren min var datamaskiner noe som bare myndighetene og store selskaper hadde råd til. Noen av oss drømte om PC-er som alle kunne bruke. Mange sa vi var gale, men vi trodde på ideen og fant folk som delte vår visjon.

- Jeg tror det er mulig å få til noe slikt innen hygiene. Det er derfor jeg har investert 200 millioner dollar i dette de siste sju åra.

Over 20 selskaper har allerede funnet opp toalettet på nytt. Håpet er at myndigheter og store selskaper kjøper løsningene, slik at produksjonen blir billigere på sikt. Da vil toalettene etter hvert blir tilgjengelige for vanlige folk.