<strong>NY UTFORDRING:</strong> Bill Gates utfordrer alle nerder der ute til å utvikle et nytt og bedre kondom, som folk faktisk vil bruke. Foto: Mette Randem
NY UTFORDRING: Bill Gates utfordrer alle nerder der ute til å utvikle et nytt og bedre kondom, som folk faktisk vil bruke. Foto: Mette Randem Vis mer

Bill Gates med ny utfordring til verdens nerder: - Lag bedre kondomer

- Det må bli trendy å bruke kondom, mener RFSU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Milliardær Bill Gates kommer nå med en ny utfordring som verken handler om datamaskiner eller software, men å lage et helt nytt kondom for «den neste generasjonen», som folk faktisk vil bruke.

Kondomet må «opprettholde eller øke nytelsen», og fremme «vanlig bruk.»

Kondomer er en av de beste måtene å hindre spredning av hiv-smitte på, men altfor få bruker dem, påpeker Gates-stiftelsen, som Bill driver sammen med sin kone Melinda. Ifølge en rapport lever 34 millioner mennesker med sykdommen. Rundt halvparten vet ikke at de bærer på smitten.

- Kondomer har vært i bruk i 400 år. Likevel har det skjedd veldig lite tekniske forbedringer de siste 50 årene, skriver de på sine nettsider.

- Materialvitenskap og vår forståelse av nevrobiologi har gjennomgått en revolusjonerende forandring det siste tiåret, men kunnskapen har ikke blitt brukt for å forbedre produktattributter til en av de mest utbredte og potensielt dårligst utnyttede produkter på jorden, skriver de.
 
Tilføre noe ekstra Gates-paret er også interessert i andre ting som kan få folk til å bli flinkere til å bruke kondom - finere innpakninger eller andre ting som gjør de lettere å bruke.

- Folk vil ha tynnere kondomer, og det er veldig viktig at det skal føles nesten likt som uten. Jeg tror også det er viktig at et kondom ikke bare er beskyttelse, men kanskje også tilfører noe ekstra. Kondomer skal være trendy, ikke bare en pekefinger, sier Sidsel Kløw i RFSU Norge.

RFSU (Riksförbundet för Sexuell Upplysning) selger selv kondomer, og driver opplysningarbeid om prevensjon og kjønnssykdommer.

Kløw forteller at i Norden er nordmenn år etter år blant de dårligste på å bruke kondom. Hun tror mange rett og slett er for naive, og regner med at sexpartneren ikke har noen sykdommer.

- Mange menn og gutter sier at hvis ikke jenta forslår det, gjør heller ikke han det. Mange tenker at his jenta går på p-piller er alt greit, og veldig mange sier at de ikke engang tenker på prevensjon hvis de er fulle, sier Kløw.

- Må se kule ut Hver dag får 60 personer i Norge kjønnssykdommen klamydia, som er en vanlig årsak til sterilitet hos kvinner. Mange er ikke selv klar over at de er smittet.

<strong>- MÅ BLI TRENDY:</strong> Nordmenn er blant Nordens aller dårligste på å bruke kondom, og hver dag blir 60 nordmenn smittet av klamydia. - Det må bli trendy å bruke kondom, sier Sidsel Kløw i RFSU. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- MÅ BLI TRENDY: Nordmenn er blant Nordens aller dårligste på å bruke kondom, og hver dag blir 60 nordmenn smittet av klamydia. - Det må bli trendy å bruke kondom, sier Sidsel Kløw i RFSU. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Kløw mener det er viktig å bruke, kjøpe og snakke om kondomer med et «glimt i øyet.»

- Kondomer må være lett tilgjengelig, de må se litt kule ut, ikke ha kjipt innpakning, og de må oppleves som gode og trygge, sier Kløw.

Gates-paret understreker at alle forslag må ha en etterprøvbar hypotese, en tilhørende plan for hvordan ideen kan testes eller valideres, og gi entydige data i fase en og å bli vurdert til finansiering.

Etter å ha fått de 100 000 dollarene kan også vinneren få ytterligere en million amerikanske dollar for å finansiere de nye kondomene.

Stiftelsen skriver at de nye kondomene ikke vil behøve omfattende klinisk testing, og at produksjonskapasitet, og kanaler for markedsføring og distribusjon allerede er på plass. Ideer sendes inn på nettsidene til Grand Challenges.

<strong>BEDRE KONDOMER:</strong> Melinda og Bill Gates vil ha nye og bedre kondomer. - Kondomer har vært i bruk i 400 år. Likevel har det skjedd veldig lite tekniske forbedringer de siste 50 årene, skriver stiftelsen deres. Foto: Marcus Donner / Reuters
BEDRE KONDOMER: Melinda og Bill Gates vil ha nye og bedre kondomer. - Kondomer har vært i bruk i 400 år. Likevel har det skjedd veldig lite tekniske forbedringer de siste 50 årene, skriver stiftelsen deres. Foto: Marcus Donner / Reuters Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer