TOBAKK-FOND: idligere borgemester i New York, Michael Bloomberg og Microsoft-grunnlegger Bill Gates lanserer nå et fond for å hjelpe utviklingsland i lange og dyre juridiske kamper mot tobakksindustrien. Foto: Shannon Stapleton/Reuters/Scanpix
TOBAKK-FOND: idligere borgemester i New York, Michael Bloomberg og Microsoft-grunnlegger Bill Gates lanserer nå et fond for å hjelpe utviklingsland i lange og dyre juridiske kamper mot tobakksindustrien. Foto: Shannon Stapleton/Reuters/ScanpixVis mer

Bill Gates oppretter tobakk-fond

- Handler om et land skal ha rett til å føre sin egen folkehelsepolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere borgemester i New York, Michael Bloomberg og Microsoft-grunnlegger Bill Gates lanserer nå et fond for å hjelpe utviklingsland i lange og dyre juridiske kamper mot tobakksindustrien.

Den nyopprettede Anti-Tobakk-fondet får fire millioner dollar av Bloomberg og Bill & Melinda Gates Foundation.

- Kjempe i retten Kunngjøringen kom i dag under en verdenskonferanse om tobakk og helse i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

- Dette nye fondet skal hjelpe land som er saksøkt av tobakkindustrien til å kjempe i retten og vinne, sier Bloomberg, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Vi tror de fleste av disse landene vil vinne i rettssystemet, om de har erfarne advokater, la han til.

- Ikke handel Blant eksempler på land som nettopp opplever denne utfordringen, trakk Bloomberg fram Uruguay, som siden 2010 har kjempet en juridisk kamp mot tobakk-produsent Philip Morris' bruk av helseadvarsler på tobakksproduktene.

- Dette handler ikke om handel. Ingen er sterkere tilhenger av kapitalisme og handel enn jeg. Dette handler om suverenitet og hvorvidt et land skal ha rett til å føre sin egen folkehelsepolitikk, sa Bloomberg.

- Statsledere som forsøker å besytte sine borgere fra de skadene tobakk påfører dem, bør ikke bli avskrekket av trusler om kostbare juridiske søksmål fra de store tobakkselskapene, uttalte Bill Gates.