Bill har allerede tapt

NEW YORK (Dagbladet): Bill Clinton er taperen uansett hva som skjer i riksrettsaken som nå går for åpne kameraer i Washington. Hans andre presidentperiode er allerede torpedert av Lewinsky-skandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om meningsmålingene er stabilt positive, er president Clintons rykte frynsete. Hjertesaker som helse, undervisning og sosial sikkerhet er så langt mest ord, og evnen til å få gjennomført disse sakene har aldri vært mindre. Dessuten har han tunge stunder i forhold til sin kone Hillary og datteren Chelsea, skriver USA Today.

- Presidentembetet er ikke den eneste institusjonen som er svekket i Washington. Hele skandalen og prosessen mot riksrett har svekket kongressen, det republikanske partiet, de uavhengige anklagerne - kort sagt alt som heter politikk og offentlighet. Folk har mistet siste rest av troen på styre og stell, sier statsviter Thomas Mann til avisa.

Var optimist

Lewinsky-skandalen har skadet Clintons forhold til sin egen familie langt kraftigere enn noen vet så langt, ifølge USA Today.
Og han har mistet et viktig år av presidenttida. En av de viktigste sakene, tobakk-avtalen, fikk han knapt nok lagt hendene på.

For ett år siden fortalte president Clinton sine medarbeidere at 1998 ville bli året hvor han skulle stå fram som den oppfinnsomme problemløseren for innenrikssaker. Økonomien var god, og Clinton så muligheten til å gjennomføre kongstanken - å sikre amerikanerene et minimum sosial sikkerhet. Et tema han har slåss for siden han ble innsatt som president i 1992.

Det sjette året i presidentstolen skulle virkelig bli året for handling og gjennomføring av demokratenes politiske program. Og alle trodde Clinton skulle greie det.

Torpederte planer

Så eksploderte Lewinsky-skandalen. Clinton viftet med sin famøse pekefinger på TV, og rekken med løgner og omskrivninger av en pinlig utenomekteskapelig affære begynte.

Folk flest har gitt blaffen, men i Washington har det vært et jordskjelv. USA har delt seg i to beinharde fronter på det politiske nivået. Uansett om Clinton overlever riksretten eller ikke:

William Jefferson Clinton har ødelagt det meste for seg selv ved å gi etter for seksuelle lyster i Det ovale kontor.
USA Today legger vekt på at hele den sørgelige sagaen om Monica Lewinsky har torpedert alle Clintons planer om å bli husket som en handlingsmann i fredstider. Han ville så gjerne bli sammenlignet med president Theodore Roosevelt, som forberedte nasjonen på et nytt århundre. Det var det Clinton ønsket å gjøre.

LAGT DØD: Lewinsky-saken har lagt død alle planer Bill Clinton hadde om å føre USA inn i det nye årtusen.