OFRER SEG: Bill Clinton legger bånd på seg selv slik at kona Hillary Clinton får muligheten til å bli utenriksminister. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/Scanpix
OFRER SEG: Bill Clinton legger bånd på seg selv slik at kona Hillary Clinton får muligheten til å bli utenriksminister. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/ScanpixVis mer

Bill legger seg flat for å gjøre Hillary til utenriksminister

Frigir hemmelige dokumenter og trekker seg ut av egen stiftelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Man kan bare forestille seg diskusjonene ved kjøkkenbordet til familien Clinton de siste månedene - eller de siste tjue åra.

Nå jobber det politiske minidynastiet intenst for å få inn Hillary Clinton som utenriksminister i Obama-administrasjonen, en komplisert prosess der presidentspøkelset Bill har blitt det mest sentrale temaet.

Angivelig har Obama bestemt seg for å satse på Hillary - forutsatt at interessekonfliktene knyttet til The William J. Clinton Foundation kan løses. I dag ble det kjent at Bill Clinton ser ut til å være villig til å innskrenke sitt eget yrkesliv kraftig for å gi kona det som kanskje er verdens mest prestisjetunge ministerjobb.

Ekspresidentens stiftelse rommer både donasjoner til biblioteket hans og den veldedige organisasjonen Clinton Global Iniative - der Norge er blant de mange utenlandske donorene som bidrar med hundrevis av millioner til blant annet hiv/aids-bekjempelse i Afrika.

- Bill hjelper til

Nå har Bill Clinton ifølge nyhetsbyråene Reuters og AP gitt lovnader om å tillate en etisk gjennomgang av alle framtidige forretnings- og veldedighetsaktiviteter om Hillary får ministerposten. Det er også ventet at han vil innskrenke sitt personlige engasjement i utenlandsk pengeinnsamling kraftig, fordi Obamaadministrasjonen frykter interessekonflikter i forhold til utenriksdepartementets arbeid.

- Han hjelper definitivt til, han er på ingen måte noe hinder, sier en anonym kilde i partiet til Reuters om Bill Clintons rolle.

- Det er ting han har gjort tidligere som han ikke vil gjøre lenger, sier en annen anonym kilde til Politico.

Mens Obama legger kabalen av toppstillinger som skal hjelpe ham å nå ekstremt ambisiøse mål fra 20. januar neste år, er det spekulasjonene rundt Hillary Clinton som nå preger Washington.

Forvirring

Etter det forsøksvis hemmelige møtet mellom de to i Chicago i forrige uke, har det kommet meldinger fra anonyme kilder både om at Hillary kommer til å takke ja og om at hun angivelig er i tvil.

Den britiske storavisa Guardian meldte tirsdag at Hillary kom til å si ja til jobben.

Ikke lenge publiserte Politico en sak der Guardians opplysninger ble tilbakevist.

Ingen kommenterer spekulasjonene offisielt, og enkelte demokrater mener Obama nå må sette en stopper for forvirringen.

- Dette kan potensielt bli en heller vanskelig situasjon for Obama, og han må oppklare dette raskt, sier nok en anonym høyerestående demokratisk kilde, til Reuters.

- Den beste kandidaten

En Clinton-rådgiver sier til AP at Obama har vurdert flere andre kandidater til ministerposten, men at han regner Hillary som den beste kandidaten.

Men er det en god idé å velge Hillary Clinton som utenriksminister?

New York Times? innflytelsesrike kommentator Thomas Friedman er usikker.

- Jeg er usikker, på grunn av alt som har skjedd mellom de to og rådgiverne deres, samt at hun alltid vil tenke fire og åtte år framover og vurdere om hun skal stille som presidentkandidat på nytt, skriver han.

En annen av New York Times kommentatorer, Maureen Dowd, er mer positiv.

Skeptiske Obama-rådgivere
Mange sterke Obama-tilhengere og rådgivere er ikke like positive.

De er skeptiske til Hillary Clinton, deres hovedfiende gjennom primærvalgkampen.

- Det finnes folk som tror mer på dette enn Barack gjør selv, sier en demokrat som kjenner Obamas team godt til Politico.

- Disse folkene jobbet ikke i hele valgkampen for å overlate styringa til ekteparet Clinton, sier vedkommende.

Topprådgivere som David Plouffe og Robert Gibbs skal være blant de som har et dårligst forhold til Clinton.

Samtidig er det flere Obama-rådgivere som mener hun vil være et riktig valg.

- Jeg kan ikke utstå henne. Men jeg synes hun er et bra valg, sier en anonym rådgiver til Politico.

HILLARY HJALP OBAMA I KAMPEN MOT McCAIN: Nå kan det blir mer samarbeid mellom de to. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix
HILLARY HJALP OBAMA I KAMPEN MOT McCAIN: Nå kan det blir mer samarbeid mellom de to. Foto: REUTERS/Jim Young/Scanpix Vis mer