Bill må krype - eller gå

NEW YORK (Dagbladet): Det er bare én måte å redde USA fra en langtrukken riksrettssak i Senatet. Bill Clinton må vedgå å ha løyet under ed ved å godkjenne en reprimande.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skriver New York Times. Signaler fra Det hvite hus er at Bill Clinton vil legge seg i selen for å komme fram til en ordlyd i en reprimande. Han vil også betale en bot som skal være knyttet til reprimanden.

Tidligere senator og republikansk presidentkandidat Bob Dole har lagt et konkret forslag på bordet.

Jimmy Carter og Gerald Ford har støttet det. Så langt har republikanerne avvist alle forsøk på kompromisser.

Kraftig kost

Doles forslag går ut på at Clinton på forhånd må love å underskrive en reprimande som Senatet forfatter og får godkjent av Representantenes hus. Her kommer de strieste republikanerne til å forlange at Clinton innrømmer å ha løyet for storjuryen om sitt seksuelle forhold til Monica Lewinsky.

- Tror Clinton at han igjen kan begynne å flisespikke juridiske termer og innbille Senatet at han ikke har løyet under ed, kan det gå ham riktig ille, skriver New York Times på lederplass.

Akutt sinnssykdom

Utenomsnakk fra Clinton kan også hisse opp noen av de 45 demokratene i Senatet i tillegg til de 55 republikanske senatorene. Dermed kan ja-stemmetallet ende på 67 - det magiske tallet for å avsette en president.

I Sentatet sitter det 100 kvinner og menn som alle mener de kunne vært landets president. Det kan også spille en rolle.
- Vi er inne i en tid hvor nasjonen er angrepet av akutt sinnssykdom, sa Carl Bernstein i går. Han var en av Washington Posts to journalister som satte i gang Watergate-saken som endte med Richard Nixons avgang i 1974.

- Nå må vi kutte ut talkshow-vrøvl, personforfølgelse og moralisme. Målet må være en edruelig diskusjon om hva man skal bruke konstitusjonell riksrett til, sa han.