Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bill mrk: Bøddel søkes!

India har mange dødsdømte fanger som skal henges. De mangler bare en bøddel.

HENGING: Aktor Ujjwal Nikam viser sin støtte til dødsstraffen mot Mohammad Ajmal Kasab, den eneste overlevende teroristen etter angrepet i Mumbai i 2008, der 166 mennesker ble drept. Nå venter han på å bli hengt. Foto: REUTERS/SCANPIX.
HENGING: Aktor Ujjwal Nikam viser sin støtte til dødsstraffen mot Mohammad Ajmal Kasab, den eneste overlevende teroristen etter angrepet i Mumbai i 2008, der 166 mennesker ble drept. Nå venter han på å bli hengt. Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med sine 1,2 milliarder mennesker er det normalt ikke vanskelig å skaffe arbeidskraft i India. Bortsett fra i ett yrke: Bøddel.

Det er lenge siden India gjennomførte sin siste henrettelse. Derfor har ikke behovet for en bøddel vært overhengende stort. Sist noen ble hengt i India var i 2004. Men nå har Indias president uventet avvist en benådning av en dømt drapsmann i delstaten Assam.

Skal henges Det er 15 år siden Mahendra Nath Das (49) vandret inn på en politistasjon i Assam med et blodig hode i hånden. Nå har de begynt å bygge galgen, og han skal henrettes ved henging så snart de har funnet en bøddel.

Dermed ble de lokale myndighetene tvunget til å handle. De satte inn store annonser i aviser og blader på makabert vis under tittelen «Bøddel søkes», skriver New York Times.

Ingen svarte.

Da de prøvde å kontakte en håndfull kjente bødler fant de ut at de var enten døde, pensjonert eller forsvunnet. Ingen ville gi seg til kjenne. Kanskje ikke så oppsiktsvekkende da det indiske folk og rettssystemet er splittet i synet på dødsstraff og henrettelser.

Sist det ble gjennomført dødsstraff i Assam-provinsen var i 1990. Og de som deltok i henrettelsen blir stadig påmint at de deltok.

- Jeg hadde store problemer med det som skjedde. På den ene siden måtte jeg gjøre jobben jeg ble satt, men på den andre siden hadde jeg sympati for mannen som ble hengt, sier den pensjonerte fangevokteren Banikanta Baruha som bevitnet dødsstraffen.

Bøddel døde Myndighetene prøvde å kontakte sine kollegaer i Vest-Bengal og Uttar Pradesh da de hadde hørt at det kanskje fantes noen som kunne utføre jobben der. I Vest-Bengal bodde Nata Mullick som var mannen som utførte den siste hengningen i India i en alder av 87 år. Men han døde for to år siden og de fikk beskjed om å ta kontakt med myndighetene i Uttar Pradesh.

- De lovet oss å sende en mann, sier Thakuria, en talsmann for myndighetene i Assam.

I Uttar Pradesh, begynte de å lete i byen Meerut, hvor det bodde en familie som gjennom generasjoner har vært kjent for henrettelser. Kalu Kumar, selv nevø av en bøddel, oppnådde nasjonal berømmelse i 1989 ved å henge en av de to morderne av tidligere statsminister Indira Gandhi. Han døde for flere år siden, men hadde overført sine kunnskaper til sin sønn Mammu Singh, som hevdet å ha utført 11 henrettelser.

Sykemeldt bøddel Han ville ha vært kvalifisert for Assam-jobben, men han døde 19. mai. Tjenestemenn bestemte seg da for å innkalle statens eneste andre bøddel, i byen Lucknow, men han hadde brukket armen og var sykemeldt.

Søket etter en bøddel som kunne gjennomføre hengingen hang i en tynn tråd, bokstavelig og billedlig talt. Men da meldte Pawan Kumar seg til tjeneste. Han er Mammu Singhs eldste sønn og hadde bestemt seg for å gå i farens fotspor. 

Ti dager etter sin fars død, søkte Kumar om offentlig sertifisering som bøddel.

- Jeg vil bare fortsette familiearven. Jeg er fjerde generasjon bøddel i min familie. Det er ikke så mange som frivillig tar denne jobben, men jeg vil gjør min plikt for fedrelandet, sa Kumar da han ble intervjuet i sitt hus i et fattigstrøk i India.

Jobben er ikke veldig godt betalt da henging er uvanlig og betalingen beregnes ut fra stykkpris. Pawan Kumar, som til daglig selger klær på markedet i byen, har latt seg lokke av de vel 400 kronene han får i månedslønn for å være bøddel.

Og han kan få mye å gjøre. Indiske myndigheter har i følge egne statistikker 345 mennesker sittende i fengsel med dødsdom hengende over seg. Flere menneskerettighetsorganisasjoner har uttrykt bekymring for at Indiske myndigheter er i ferd med å endre praksis når det gjeller dødsdom.

Internasjonal bekymring I tillegg til saken i Assam, er det også en identisk sak mot Devinder Pal Singh Bhullar, som også kan resultere i dødsstraff. Amnesty International og andre organisasjoner har engasjert seg sterkt i disse sakene.

En indisk domstol har også dømt en mann etter terrorangrepet i Mumbai i 2009 til døden, en dom som har blitt positivt mottatt av mange indiere.

Prioriterer jobbsøknaden Nå har Pawan Kumar fått beskjed om at hans jobbsøknad som bøddel vil bli prioritert i køen av søknader på grunn av situasjonen i Assam. Men selv om India mangler bøddel, mangler det ikke på lover og regler i et byråkratisk lovverk. I mellomtiden jobber advokatene til den dødsdømte fangen på spreng for å få omgjort dommen.

- Denne mannen fikk dødsstraff, men ikke 14 års fengselstraff. I de siste 12 årene har dere drept litt mer for hver dag som har gått, sier hans advokat Arup Chandra Borbora til NY Times.

Det var det britiske kolonistyret som innførte dødsstraff ved henging, men de siste tiårene har den bare blitt praktisert i «den sjeldneste av sjeldne tilfeller».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media