Bill mrk: Busser bare for palestinere

Fra mandag vil det være separate busslinjer for palestinere og jøder på Vestbredden. Israelske nybyggere krevde egne busser for palestinere.

NY RUTE: Fra mandag morgen vil det være separate busser for palestinere og jøder på Vestbredden. Foto: Afikim.
NY RUTE: Fra mandag morgen vil det være separate busser for palestinere og jøder på Vestbredden. Foto: Afikim. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det israelske samferdselsdepartementet har innført egne busser for palestinske arbeidere som pendler fra Tel Aviv-området til Vestbredden på jobb. Bakgrunnen er at flere israelske nybyggere i området mener det er en sikkerhetsrisiko at jøder og palestinere reiser på samme buss.

I november 2012 skrev den israelske avisa Haaretz om at det israelske samferdselsdepartementet vurderte løsningen etter at ordføreren i byen Ariel, Ron Nahman, mente at de palestinske busspassasjerene utgjorde en sikkerhetsrisiko.

Fra og med mandag morgen begynner busselskapet Afikim med egne busser beregnet bare for palestinere.

- Selvsagt vil folk begynne å rope ut om apartheid og rasisme. Dette føles ikke riktig og kanskje burde departementet finne en annen løsning, men noe må gjøres. Situasjonen slik den er nå er uutholdelig, sier en bussjåfør til nettstedet ynetnews.com.

Økt kapasitet De israelske myndighetene hevder at de nye bussene er for alle som bor i området, og at de gjør det for å øke kapasiteten. De har imidlertid bare reklamert for de nye bussene i områder hvor det utelukkende bor palestinere.

Måten de har informert på er med flygeblader skrevet på arabisk.

Israelske myndigheter hevder at tilbudet kommer etter flere klager om overfylte busser og høylytt krangling mellom jødiske og palestinske passasjerer. Dette har skapt bekymring hos israelske myndigheter, som mener at det kan være en trussel for sikkerheten ombord.

Nektet adgang
Samferdselsmyndighetene har fått rapporter om episoder med håndgemeng mellom jødiske og palestinske passasjerer, samt at enkelte bussjåfører har nektet palestinske passasjerer adgang på bussene. Myndighetene sier de har vurdert tiltaket nøye, da de på forhånd var klar over at det vil være kontroversielt.

Likevel innfører nå myndighetene bussrutene, som vil gå fra den israelske sjekkposten Eyal, like i nærheten av byen Qalqilya på Vestbredden, til de israelske områdene.
 
- Vi har ikke lov til å nekte noen på bussene, og vi vil ikke jage noen passasjerer. Men vi har blitt fortalt at det fra neste uke av vil bli gjennomført kontroller på de israelske kontrollpostene. Palestinske passasjerer vil da bli bedt om å ta sine egne busser, sier en av bussjåførene til Ynet.

I en uttalelse fra Samferdselsdepartementet heter det følgende:

- Disse nye bussrutene vil erstatte de piratrutene som eksisterer i dag. De vil transportere palestinske arbeidere til Israel via sjekkposten Eyal til en vesentlig lavere billettpris enn disse piratselskapene krever. De nye bussene vil ta vekk litt av byrden for det økende antall pendlere som reiser denne ruten, skriver de i en uttalelse ifølge Haaretz.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer