Bill. mrk: Elskerinne

Hvem finner seg i å være nummer to i dag?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Han fikk meg til å føle meg så vakker». «Men selvfølgelig er en så flott mann gift». For åtte år siden søkte NRKs dokumentarjournalist Gyrid Listuen etter elskerinner gjennom annonse i Dagbladet. Hun fikk 87 svar. De utleverende kjærlighetshistoriene ble en morsom, sår radiodokumentar. Nå er radio blitt teater. Enakteren «Nummer to – tre elskerinner forteller én historie» har i kveld premiere på Centralteatret. Vera Holte, Benedikte Lindbak og Nina Schjeide viser fram en berg-og-dal-bane av følelser: Forelskelse, begjær, bedrag, sinne og sårbarhet. Ellers har Kari Simonsen og Anne Marie Ottersen omreisende suksess på Riksteateret som elskerinne og ekskone. «To kvinner» handler om møtet mellom to kvinner som har delt mann.

Toppsesongen for utroskap er i gang med julebord og seminarer. Utroskap er vanlig, men hysj-hysj og normbrudd. Dobbeltmoralen ligger fast: Vi tviholder på monogamiet mens utroskap og overlappende forhold er helt normalt. Elskerinnen eller elskeren forelsker seg i en person som er bundet til en annen og møter fordømmelse. Hun er ond («du ødelegger hans familie»). Eller dum («han kommer aldri til å gå fra kona»). Sjablongutgavene er: Fristerinnen som lokker med sex og champagne. Besatt crazydame som Glenn Close i «Farlig begjær» fra 1987. Eller, et lengtende mehe som venter i år og dag på at han skal velge henne. Rollen som nummer to er en gammeldags kvinnerolle. Det ligger ikke i tida og spille annenfiolin.

Rollen er «glammet opp», særlig bidro «Sex og singelliv». Carrie Bradshaw drømte ikke om å være noens kone. Hun prioriterer shopping og sitt glamorøse, sosiale liv, med elskeren på si for sex, lek og massasje.

Elskerinnene på Centralteatret må være på topp, med nybarberte legger. En intens, flyktig affære stimulerer sterke følelser. Usikkerheten får spenningen til å vare. Det handler også om valg: Hva utsetter man seg selv for? Og de andre? Har jeg ansvaret for mer enn min egen lykke?

Konkurransen på kjønnsmarkedet er neppe på nedadgående. Også samboende/ gifte mennesker er (litt) på jakt, av gammel vane eller for spenningens skyld. Ekteskapet er ikke lenger havna der partene slapper av. Leggene må fortsatt barberes. Dagens moral er konstant bevegelse og maks behovstilfredsstillelse. Mange har befunnet seg i alle hjørner av trekantforholdet: Utro, elskerinne, forsmådd. I likhet med rollefordelingen bilist, syklist og fotgjenger, er man oftest seg selv nærmest.

I biografien «Stikk i strid» om Einar Førde kom det fram at Førde hadde elskerinne på Stortinget. At franske presidenter holder seg med elskerinner, er en selvfølge og et godt, virilt tegn. I Norge omtales sjelden parallelle forhold. Elskerinnekunst er enklere. Det er symptomatisk at Thomas, ektemannen til tabloidjournalist Annika Bengtzon, stikker til elskerinne i begynnelsen av Liza Marklunds siste krim. Utroskap er en vinkling på kjærligheten.