Bill på by'n

President Bill Clinton har uttrykt ønske om å se mer av Oslo enn hotellrom, banketter, slott og røde løpere. - Får han tid, kan vi slippe joggeren Clinton ut i Frognerparken. Men da får han ikke følge av ordføreren, sier Per Ditlev-Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tida for Clintons avreise tirsdag er ikke endelig bekreftet, men Utenriksdepartementet oppgir, ifølge NTB, klokka 21 som et sannsynlig tidspunkt. Dermed har Clinton «fri» flere timer tirsdag og også mandag. Dette er imidlertid en sannhet med modifikasjoner. Det vil fortløpende være møter. Men Clinton har ved mange tidligere utenlandsbesøk improvisert spaserturer gatelangs, til sikkerhetskorpsets og vertskapets store fortvilelse. En favorittbeskjeftigelse i så måte har vært å stoppe ved en hamburgersjappe. Clinton skal være særdeles glad i junk-food.

Ny runde?

I UD legger man ikke skjul på at man er forberedt på det meste. Og hva skal da Clinton finne på?

  • Det er en kjent sak at Clinton er glad i golf. Men han kommer neppe til Norge for å utøve den aktiviteten. Golf på Bogstad er også vanskelig sikkerhetsmessig.
  • Presidenten er en kjent jazz-elsker. Men en tur på byen passer seg nok neppe - sakens alvor tatt i betraktning.
  • Clinton ville sikkert hatt stor glede av å møte guiden fra sitt tidligere besøk, Ellen Andenæs. Ifølge Gro Balas ba presidenten henne om å hilse til Ellen Andenæs. Men å gjøre samme runde på nytt, er neppe mulig.
  • Det som er mer realistisk, er at joggeren Clinton legger av gårde i Frognerparken, eller aller helst på Bygdøy, som kan sperres av.

Øl og vikinger

- Hvis presidenten har tid, og spør meg om å få se noe spesielt, tenker jeg instinktivt på vikingskipene. Så kan han få se de første europeerne som kom til Amerika, sier ordfører i Oslo, Per Ditlev-Simonsen. Han synes også Frognerparken er et vidunderlig sted.

- Hver gang jeg er der, har jeg dårlig samvittighet for at jeg ikke jogger der, sier ordføreren.

Tusenårsgeneral Gro Balas mener Clinton bør ta seg en tur langs Akershus-stranda og kjøpe seg en øl på Aker Brygge.

- En eplekake på Frognerseteren er heller ikke å forakte, mener Balas.