TREKKER SEG: En pågående etterforskning får New Mexico-guvernør Bill Richardson til å trekke seg som handelsminister i Barack Obamas kommende regjering. Dette bildet er fra pressekonferansen der han ble nominert til handelsminister. Foto: Charles Dharapak/AP/SCANPIX
TREKKER SEG: En pågående etterforskning får New Mexico-guvernør Bill Richardson til å trekke seg som handelsminister i Barack Obamas kommende regjering. Dette bildet er fra pressekonferansen der han ble nominert til handelsminister. Foto: Charles Dharapak/AP/SCANPIXVis mer

Bill Richardson trekker seg som Obamas handelsminister

På grunn av etterforskning av lukrativ kontrakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bill Richardson trekker seg som kandidat til vervet som handelsminister i Barack Obamas administrasjon, melder MSNBC.com. Richardson sier at grunnen er en pågående etterforskning i et selskap som har fått en kontrakt med staten New Mexico, der han er guvernør.

- La meg si utvetydig at jeg og min administrasjon har handlet riktig på alle måter og at denne etterforskningen vil vise det. Men jeg har konkludert med at den pågående etterforskningen ville ha ført til en uholdbar forsinkelse i prosessen for å godkjenne meg som handelsminister, sier han til TV-kanalen NBC.

Richardson sier at han ønsker å fortsette som guvernør, og takker også Obama for å ha vist ham tillit.

- På grunn av den alvorlige økonomiske situasjonen landet vårt er i, kan jeg ikke med god samvittighet spørre den kommende presidenten og hans administrasjon om å forsinke det viktige arbeidet som må gjøres med økonomien, sier han ifølge CNN

Etterforsker kontraktsinngåelse

En nasjonal etterforskning forsøker nå å finne ut av hvordan et selskap som har gitt store donasjoner til Richardsons politiske aktiviter fikk en lukrativ kontrakt med delstaten New Mexico verdt mer enn en milliard dollar, ifølge nyhetsbyrået AP

Selskapet CDR og selskapets administrerende direktør har donert minst 110 000 dollar, eller rundt 760 000 norske kroner, til tre ulike politiske komiteer utarbeidet av Richardson, ifølge valgkamp.

Barack Obama sier at har akseptert Richardsons beslutning med stor sorg. 

- Guvernør Richardson er en utrolig tillitsvalgt og ville ha bragt med seg stor innsikt fra en ekstraordinær karriere til rollen som handelsminister og som medlem av vårt økonomiske team, sier han i en uttalelse.

61 år gamle Richardson var FN-ambassadør og energiminister i Clinton-administrasjonen. Før han ble guvernør i New Mexico, har han sittet i Representantenes Hus i sju perioder.

Uklart hvem som tar over

I desember ble det klart at Bill Richardson kom til å annonseres som handelsminister. Richardson var en av kandidatene til å bli demokratenes presidentkandidat, men tapte mot blant annet Obama.


- Jeg har fått den nest beste jobben, sa han da det ble annonsert på en pressekonferanse i Chicago.

Søndag sier Obama at han ikke har bestemt seg for hvem som nå vil bli nominert som handelsminister, men at han ønsker å fylle posisjonen så fort som mulig.

Dette er den andre saken om økonomisk etterforskning som preger Obamas kommende presidentskap; Guvernør i Illinois Rod Blagojevich etterforskes fremdeles for å ha forsøkt å selge den ledige plassen som senator i Illinois etter Obama til høystbydende.