Billån øker mer

Elcon Finans øker renta mer enn Norges Bank. Kundene reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg har fått melding om at renta på mitt billån øker med 0,35 prosentpoeng. Da jeg spurte hvorfor, fikk jeg til svar at de bruker pengemarkedet til innlån. Men det står det ingenting om i lånedokumentene. Her fører de folk bak lyset, sier Tor Aase Johannessen, programdirektør ved Institutt for strategi og ledelse på Norges Handelshøyskole i Bergen.

-  Som låntaker må man regne med svingninger, men ikke at renta gjennomgående skal ligge over Norges Banks styringsrente, sier han.

Dyrere penger

Norges Bank økte renta med 0,25 prosentpoeng siste dag i juni.

Flere banker har svart med å sette opp boliglånsrenta mindre enn dette.

Trond Brakken er regiondirektør i Elcon Finans. Han bekrefter at de øker renta mer enn Norges Bank for de aller fleste av kundene.

-  Vi låner i pengemarkedet, og vår kost på penger har gått opp med 0,4 prosentpoeng. Derfor får kundene en renteøkning på 0,35 prosentpoeng, sier Brakken.

-  Bankene låner også i pengemarkedet?

-  Det er riktig, men de kombinerer med innskudd fra kunder. Vi har ikke det, og må låne alt fra andre banker, sier Elcon-direktøren. Han mener dette framgår av låneavtalen.

-  Vi følger finansavtaleloven. Jeg kan skjønne at kunder reagerer, med tanke på det bankene gjør. Men pengemarkedet lever sitt eget liv.