Billedkunst og ukultur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går gikk direktørene Tone Skedsmo fra Nasjonalgalleriet og Per Boym i Museet for samtidskunst ut med krass kritikk av norske myndigheters mangel på kulturpolitisk bevissthet overfor våre fremste institusjoner for billedkunst. De beskrev en situasjon så pinlig at den ble omtalt som «ukultur».
  • Kritikken har sitt utspring i statens ansvarsfraskrivelse i forbindelse med salget av Edvard Munchs portrett av Henrik Ibsen, hvor et viktig verk av vårt kunsthistoriske verdensnavn med tilleggsverdi som nasjonalt ikon trolig er tapt for offentligheten. Denne kalde skulder til en kunstner som generøst skjenket sitt livsverk til landet, skjer samtidig som Nasjonalgalleriet står uten midler til å erverve gullaldermaleren Christian Skredsvigs gjennombruddsverk - «Snekjørere ved Seinen». Det synes som om staten ser med den største sinnsro på at samlingen stagnerer, og lar det skje innenfor lokaler som har hatt et akutt behov for utbygging i over 60 år.
  • Kulturminister Anne Enger Lahnstein har gitt beskjed om at Nasjonalgalleriets nybygg på Tullinløkka må utstå til en opera står ferdig, og det skjer ikke til Norges 100-årsjubileum som uavhengig stat i 2005. Vår korte historie som selvstendig nasjon ble av Lahnsteins statssekretær Ivar Egeberg i et intervju her i avisa brukt for å forklare den manglende tradisjonen for å ivareta eldre kunst. Da må man minne om at Finland vant sin selvstendighet i 1918, og at grannelandet i øst står fram som Nordens ledende kulturnasjon. Helsinki åpnet nettopp nytt museum for samtidskunst, og på 80-tallet reiste finnene ny opera og bygde ut nasjonalmuseet Atheneum.
  • Den manglende statlige bevisstheten om billedkunst gir grunn til alvorlig bekymring, og Thon-gruppens rasering av Carl Nesjars og Inger Sitters utsmykking forteller at nivået i næringslivet er like lavt.

Direktør Tone Skedsmo ser et lyspunkt 50 år fram i tid, men det vil være bevisstløst av Kulturdepartementet å slå seg til ro med ei slik sovepute.