Billettkontroll endte i døden

En 42 år gammel billettkontrollør fra Oslo Sporveier døde seint i går kveld, etter å ha blitt kastet i asfalten av en 40-åring som prøvde å snike på trikken. Arbeidskameratene til avdøde klarte å holde igjen mannen til politiet kom til stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den dramatiske hendelsen skjedde bare noen minutter etter klokka 23 i går kveld på Drammensveien ved Skarpsno i Oslo. Et kontrollag fra Oslo Sporveier gikk ombord i trikken på linje ti fra Jar til Oslo sentrum.

Minutter seinere gikk det fryktelig galt.

Basketak

Billettkontrollørene kom kjørende i en spesialbygd kontrollbuss. Trikken stoppet mellom to holdeplasser, og bussen kjørte opp ved siden av. Samtlige trafikkanter som ikke hadde betalt billett, eller ikke hadde trikkekort i orden, ble tatt ombord i bussen. Én av passasjerene ville ikke la seg kontrollere, og mannen prøvde å komme seg ut av bussen.

- Idet mannen var på vei ut av døra, ble han stoppet av en av kontrollørene. Her oppstod det et basketak, og gjerningsmannen har enten sparket eller slått kontrolløren kraftig i brystet. Dette førte til at han ramlet ut av bussen og fikk hjertestans, opplyser operasjonsleder Vidar Hjulstad ved Oslo politikammer.

I sjakk

Politiet og ambulansepersonell kom raskt til stedet, og forsøkte gjenoppliving- uten resultat.

Ifølge politiet prøvde gjerningsmannen å stikke av fra åsstedet, men han ble raskt innhentet av arbeidskollegene til avdøde. De holdt mannen i sjakk til politiet tok over.

- Vi definerer foreløpig saken som legemsbeskadeligelse med døden til følge, sier operasjonsleder Vidar Hjulstad ved Oslo politikammer.
Gjerningsmannen satt i natt i avhør ved Oslo politikammer. Avdødes nærmeste ble like etter midnatt informert om den tragiske hendelsen. Arbeidskollegene, som jobbet fast sammen med avdøde i kontrolllaget, ble i natt tilbudt krisehjelp ved sporveiens administrasjonkontor på Grefsen i Oslo.

Selvforsvar

- Vi har kalt inn de ressurspersoner som vi følte det var behov for. Vi har ikke hentet inn eksterne krefter, fordi vi etterhvert er blitt ganske gode til å håndtere alvorlige ulykker, sier trafikkleder Erling Dokken i Oslo Sporveier.

Ifølge Oslo Sporveiers informasjonssjef Cato Asperud får billettkontrollørene kursing i selvforsvar i forbindelse med opplæringen.

- Det har tidligere blitt vurdert å ha vakter sammen med kontrollørene, og det vil være et naturlig tema å ta opp etter denne hendelsen, sier Asperud.

For bare halvannen uke siden ble tre kontrollører fra Oslo Sporveier angrepet og banket opp av en passasjer på perrongen på Tøyen t-banestasjon i Oslo.
De tre skal ha blitt sparket og slått. To av dem fikk lettere skader, mens den tredje fikk fikk skader i munnen.
Politiet pågrep dengang en 29 år gammel mann.