ØKONOMI: Billettprisene falt kraftig i august og sendte prisstigning litt ned. FOTO: INGAR STORFJELL
ØKONOMI: Billettprisene falt kraftig i august og sendte prisstigning litt ned. FOTO: INGAR STORFJELLVis mer

Konsumprisindeksen

Billettprisene ned 26 prosent

Et kraftig fall i billettprisene i august senket prisstigningen, men ikke nok til å gi rentekutt 22. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsumprisindeksen (KPI) sank 0,5 prosent fra juli til august, hovedsakelig som følge av prisfall på flybilletter.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) viste også en nedgang på 0,5 prosent fra juli til august, melder SSB.

Tolvmånedersveksten i KPI sank dermed fra 4,4 prosent i juli til 4,0 prosent i august. Nedgangen i tolvmånedersveksten i KPI var hovedsakelig forårsaket av prisutviklingen på flyreiser.

Billetter trakk ned

Billettprisene falt nesten 26 prosent fra juli til august 2016, mens de i samme periode i fjor falt med omlag 8 prosent, viser tallene fra SSB.

Prisutviklingen på elektrisitet og klær trakk også veksttakten nedover. Begge disse gruppene hadde prisnedgang i august i år, mot prisoppgang i august i fjor, viser ferske tall fra SSB.

I motsatt retning trakk særlig prisutviklingen på sjøtransport, bensin, samt boligtekstiler.

Tolvmånedersveksten i KPI-JAE sank 0,4 prosentpoeng fra 3,7 prosent i juli til 3,3 prosent i august.

Høyere strømpriser

Høyere kraftpriser og økt nettleie var de viktigste årsakene til at KPI i august i år var 4,0 prosent høyere enn den var i august i fjor. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie var i august 31,5 prosent høyere enn de var i august i fjor.

Prisen på bensin var i august i år 5,0 prosent lavere enn i samme måned i fjor. Samlet sett hadde likevel energivarene i KPI en solid prisstigning på 14,1 prosent fra august 2015 til august 2016.

Økte priser på klær, møbler, samt fritids- og kulturtjenester var andre viktige grupper som gjorde at KPI var opp 4,0 prosent siste tolv måneder.

Harmonisert konsumprisindeks (HKPI), som Norges Bank også holder et tett øye med i sin rentesetting, falt med 0,7 prosent fra juli og tolvmånedersveksten falt med 0,5 prosentpoeng til 4,5 prosent i august.

Tror ikke på rentekutt

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets sier til TDN Finans at hovedbildet fortsatt er at inflasjonen er noe høyere enn sentralbanken har ventet.

- Det er en av faktorene som gjør at vi ikke tror på rentekutt i september, men viktigere er nok boligprisveksten og risikoen for den finansielle stabiliteten, sier hun.

Seniorøkonom Halfdan Fenwick Grangård i Handelsbanken Capital Markets skriver i en oppdatering av kjerneinflasjonen var som de hadde ventet, og at de ikke venter noe rentekutt 22. september.

- Selv om Norges Bank signaliserte rentekutt med 100 prosent sannsynlighet i juni gjør høy inflasjon og sterkere boligpriser enn ventet oss sikre på at et rentekutt ikke lenger er på agendaen, sier han.

Høyere rentebane?

- Det var så å si som ventet, men fortsatt godt over det Norges Bank hadde i sine prognoser og et godt argument for å ikke kutte renten i september, så vi endrer ikke vårt syn, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til nyhetsbyrået.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB viser til at Norges Banks prognose for kjerneinflasjonen på juni-møtet var på 2,6 prosent, og at den fremdeles ligger betydelig høyere enn det.

- Nå tror ikke vi inflasjonen vil styre rentebeslutningen, men de må ta opp inflasjonen, og det skal alt anne likt trekke rentebanen opp, sier sjefstrateg Erica Blomgren i SEB til TDN Finans.