DYRE BILLETTER: Billige flybilletter skal forbrukerne se langt etter de kommende dagene. Som følge av streiken hos Norwegian, merker SAS og Widerøe at billige billetter fort blir utsolgt.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
DYRE BILLETTER: Billige flybilletter skal forbrukerne se langt etter de kommende dagene. Som følge av streiken hos Norwegian, merker SAS og Widerøe at billige billetter fort blir utsolgt. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Billettprisene til værs hos konkurrentene til Norwegian

- Vi utnytter ikke streiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norwegian-streiken rammer også forbrukeren.

Ettersom usikkerheten er stor i Norwegian, strømmer mange til konkurrentene i SAS og Widerøe. Det fører til at det blir vanskelig å få tak i billige flybilletter de kommende dagene.

Dagbladet erfarer etter tips at prisene steg til værs igår og idag.

SAS avviser at de utnytter streiken til å skru opp prisene på sine avganger.

- Vi har ikke gjort noe med prisene på grunn av streiken. De billigste billettene går ut først. Dette er normalt, og kommer som en følge av tilbud og etterspørsel, sier informasjonssjefen i SAS, Knut Morten Johansen.

- Vi kan bekrefte at vi har fått flere henvendelser, og at vi har et økt salg, sier Knut Morten Johansen, som ikke vil røpe mer ettersom SAS skal levere kvartalsrapport på torsdag.

1849 kroner én vei Hvis du skal reise med SAS fra Oslo til Bergen enten tirsdag, onsdag eller torsdag, må du minst ut med 1849 kroner én vei.

- Det er få plasser igjen, og dermed er de billigste SAS Go billettene utsolgt, noe de som regel er så tett opptil avgang, sier Johansen.

- Slik situasjonen er nå, hvor det er mange som booker hos oss, så blir det vanskeligere å få tak i billige billetter nærmere avgang, forklarer Johansen.

Respekterer streiken - Vi har også fått spørsmål fra forbrukere om SAS aksepterer en Norwegian billett på strekninger hvor vi konkurrerer. Vi har ikke iverksatt noen ekstraordinære tiltak i denne forbindelse, og kan som normalt ikke akseptere Norwegian-billetter. Vi setter heller ikke inn ekstrafly eller øker kapasiteten. Denne situasjonen rammer forbruker, og for tilliten til luftfarten er dette heller ikke bra, sier Johansen.

SAS ønsker å vise at de respekterer situasjonen i Norwegian.

- Det er rett og slett av moralske og etiske årsaker at vi ikke utvider kapasiteten på våre innenlandsruter. Vi har respekt for den konflikten som pågår i Norwegian. Vi ønsker ikke å utnytte oss av den situasjonen. Hvis vi ville ha tjent penger, ville vi satt inn flere fly, men så kyniske er vi ikke, sier Johansen.

Vanligvis gunstig Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Ann Hege Skogly, kan fortelle at det gjelder fri prissetting i Norge.

- Det er opp til selger hva prisen skal være på de fleste varer og tjenester. Vanligvis virker dette gunstig inn på prisen. Men nå som Norwegian er i streik, vil en del av deres kunder søke seg til andre selskaper. Tilbudet på markedet blir da mindre, og da blir flybillettene også dyrere, sier Skogly, som oppfordrer til kreativitet.

- Forbrukerne må nå være kreative og tenke alternativt. De kan eventuelt velge tog, buss eller samkjøring med andre privatpersoner.

- Venter dere klagestrøm?

- Vi har ingen grunn til å tro det. Reglene er klare på hvilke rettigheter forbrukeren har under en streik, og vi forventer at Norwegian vil yte det kundene har krav på, sier Skogly og henviser til rettighetskalkulator.

AVVISER PRISØKNING: SAS har ikke økt billettprisene på grunn av streiken, det sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
AVVISER PRISØKNING: SAS har ikke økt billettprisene på grunn av streiken, det sier informasjonssjef Knut Morten Johansen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer