EU strammer inn for russere:

- Billig måte å tøffe seg på

Russlandforsker Jørn Holm-Hansen mener at Vladimir Putin vil bruke EUs suspendering av turistvisumavtalen for å fremme sin propaganda om russofobi i Vesten.

TURISTVISUM: Flere land som grenser til Russland, blant annet Finland, raporterer at russiske turister har flokket seg til grensene i sommer, enten for å tilbringe sommerferien i Finland, eller for å reise videre ut i Europa. Foto: Alessandro RAMPAZZO / AFP/NTB
TURISTVISUM: Flere land som grenser til Russland, blant annet Finland, raporterer at russiske turister har flokket seg til grensene i sommer, enten for å tilbringe sommerferien i Finland, eller for å reise videre ut i Europa. Foto: Alessandro RAMPAZZO / AFP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUs utenriksministre er onsdag blitt enige om å suspendere en visumavtale mellom EU og Russland fra 2007.

Det kunngjorde EUs utenrikssjef Josep Borrell onsdag ettermiddag.

Dette betyr ikke at det er innført visumforbud for russiske borgere, men at prosessen for å få visum til EU blir betydelig vanskeligere for russiske statsborgere. Å søke om visum vil nå innebære mer byråkrati og økte kostnader, og prosessen vil ta lengre tid.

- Upassende

Tidligere denne uka ble det kjent at EUs utenriksministre er ventet å støtte en utvidet suspensjon av visumavtalen. Det opplyste en flere kilder, blant annet en høytstående tjenestemann i EU, til avisa Financial Times.

- Det er upassende for russiske turister å spasere rundt i byene våre og i våre marinaer. Vi må sende et signal til den russiske befolkningen om at denne krigen ikke er ok eller akseptabel, forklarte tjenestemannen til avisa.

Utenriksministrene er ikke enige om et generelt visumforbud for russiske borgere, noe flere land har tatt til orde for.

Tsjekkia og Polen sluttet blant annet å utstede russiske turistvisum kort tid etter at Russland invaderte Ukraina i februar. De har siden krevd at EU vedtar et fullstendig forbud, noe også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjentatte ganger har bedt om.

BILLIG: Jørn Holm-Hansen, statsviter og russlandforsker ved OsloMet, mener at suspanderingen av turistvisum for russere er en billig måte å tøffe seg mot Vladimir Putin. Foto: OsloMet
BILLIG: Jørn Holm-Hansen, statsviter og russlandforsker ved OsloMet, mener at suspanderingen av turistvisum for russere er en billig måte å tøffe seg mot Vladimir Putin. Foto: OsloMet Vis mer

Ulike holdninger i EU

Jørn Holm-Hansen, statsviter og Russlandforsker ved OsloMet, sier til Dagbladet at denne diskusjonen illustrerer at det er ulike holdninger i EU-landene til hva slags tiltak man bør sette inn mot Russland som reaksjon på invasjonen i Ukraina.

- På den ene siden har man land som grenser til Russland, som Finland og Estland og Latvia, og land som Polen og Danmark som mener at man ikke skal la russerne reise fritt inn til EU. På den andre siden er det land som tidligere tradisjonelt har hatt et mer avslappet forhold til Russland, som Tyskland, Hellas og Frankrike, som mener at dette er en dårlig idé, sier han.

Holm-Hansen mener er imidlertid at det ikke kommer til å bli et innreiseforbud til de delene av EU- og EØS som er omfattet av Schengen-avtalen for russere helt enda, fordi et slikt vedtak må fattes enstemmig blant alle EU-landene.

- De baltiske landene og Polen framstiller seg selv som nasjoner som gjør alt de kan for å bekjempe Putin, og da er visumnekt en enkelt symbolhandling. Men spørsmålet er om det kommer til å ha noen effekt mot krigen, sier han.

Avviser visumnekt

Tyskland og Frankrike har gått sammen om å avvise et foreslått generelt visumforbud for russiske statsborgere som vil inn i EU.

- Vi bør tenke på smarte måter å bruke det viktige virkemiddelet som utstedelse av visum er, heter det i et posisjonsbrev sendt til andre EU-land i forkant av et utenriksministermøte i Tsjekkia.

Tyskland og Frankrike godtar imidlertid at visumsøknader fra russiske statsborgere bør granskes nøye, men advarer mot å undervurdere hvor sterkt det kan være å «oppleve livet i demokratiske systemer».

- Vår visumpolitikk bør gjenspeile dette og fortsette å tillate direkte kontakt mellom EU og russiske statsborgere som ikke er knyttet til den russiske regjeringen, heter det videre.

- Billig måte å tøffe seg

Holm-Hansen tror at en utvidet suspensjon av visumavtalen kan ha en motsatt effekt, enn hva som er ønsket, gitt at myndighetene i Russland er eksperter i å manipulere virkeligheten for sine innbyggere gjennom propaganda.

Han forklarer at president Vladimir Putin kan spille videre på tanken om at det han kaller det «kollektive Vesten» ikke bare er uenige i politikken i Russland, men at de også hater alle russere.

- Forskning på autoritære regimer viser at myndighetene i land, som Venezuela og Iran, får muligheten til å bruke sanksjoner som et bevis for befolkningen om at «de også hater dere». Jeg er redd for at det samme vil skje i Russland, sier Holm-Hansen.

Den ukrainske presidenten takket Norge, men advarte samtidig mot Russlands planer i sin tale på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

Å iverksette sanksjoner mot Russland, er likevel på sin plass, mener forskeren.

- Men man må tenke på hvilken effekt dette har. Målet er å svekke Putins evne til å føre krig, men dette gjør det bare trøblete for vanlige russere å reise. Dette rammer ikke Putin, men vanlige russere. Det er en billig måte å tøffe seg mot Putin på, sier han.

Videre påpeker han at tiltaket ikke bare vil ramme nyrike russere på ferie, men også personer som har familie i Schengen-landene.

- Putin kommer til å bruke alle mulighetene har kan få for å vise til at det er russofobi i Vesten, og kommer til å bruke visumnekten som bevis for påstanden, sier han.

På den andre siden mener Holm-Hansen at det også kan være en fordel at ukrainske flyktninger rundt i Europa slipper å treffe på «nasjonalistiske russere som slenger om seg med hatprat om krigen».

- Men langt fra alle russiske turister ville gjøre noe sånt, understreker han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer