For veldig mange er desember synonymt med julekalender.
Kanskje har du utsatt butikkrunden i år på grunn av corona, eller kanskje kom desember kastet på deg like overraskende i år som i fjor.
Uansett, i morgen er det 1. desember - er du ikke i mål med den planlagte pakkekalenderen ennå, kan disse ideene redde forventningene om en julekalender i hus.
- Å finne 24 billige ting som ikke bare skal være tull, er ikke lett og kan fort bli dyrt. I tillegg tar det tid og er ikke så veldig miljøvennlig, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
Billige julekalender
43 prosent av nordmenn kjøpte eller lagde egen julekalender i 2018. Vi forventet også å bruke 461 kroner i snitt på å telle ned til julaften. Det betyr nesten 1 milliard kroner på adventskalendere viste undersøkelsen Ipsos gjorde for DNB.
De som har barn i alderen 6–14 år bruker mest.
- For mange familier har jula blitt en 24 dagers gavebonanza, sier Sandmæl.
Hennes enkle tips er å lage aktivitetskalender for hele familien.

Aktivitetskalender for familien
Tobarnsmoren Jeanett Myrseth inkluderer aktiviteter som familien ville gjort uansett i julekalenderen. Hun brukte noen timer på å lage årets kalender til sine barn. Ikke koster den mange kronene heller, en tråd med hamp, litt papir og noen konvolutter er alt hun har brukt på å få julekalenderen ferdig.
- Jeg orker ikke dette kjøpepresset, så i år bestemte jeg meg for å innføre en ny tradisjon. Vår kalender inneholder aktiviteter vi uansett skal gjøre i desember, forteller hun.
Lukene inneholder alt fra:
- pepperkakebaking
- pynting av pepperkakehus
- pynting til jul
- skrive ønskeliste til julenissen
- gå skogturer
- se julefilmer
- lage julekort og julegaver
- Litt av poenget er lage gode familietradisjoner, at alle ser hva som kreves for å komme i mål til. Dessuten er den billig for lommeboka, sier Myrseth.

Pyntekalender
Ved siden av juletreet til Ina Fjærli-Wenhaug ligger 24 pakker. Hver pakker inneholder julekuler de allerede har. Hver dag pynter de treet litt etter litt utover hele desember.
- Ideen kom som følge av flere år med kostbare pakkekalendere hvor innholdet i kalenderen ofte endte opp ubrukt i en skuff, sier Ina Fjærli-Wenhaug til Dagbladet.
Julekule-kalenderen har blitt en kilde til daglig kvalitetstid i hjemmet, og har kommet for å bli.
- Nå har vi en kalender som både er gratis og som vi koser oss med i førjulstida.

Pepperkakekalender
Hjemme hos Marit Dromnes Manvik er det fire barn rundt bordet når alle er hjemme. Pakkekalender var i mange år det vanlige.
- Jeg har kjøpt og pakket mange pakker opp igjennom. 24 x 4 pakker hver dag ble etter hvert mye styr, og jo eldre de blir, jo vanskeligere er det å finne kalendere som interesserer dem. Ofte satt de igjen med en liten ting de egentlig ikke hadde bruk for.
Nå har Manvik innført en ny tradisjon med 24 pepperkakehjerter. Hun kjøpte ferdig pepperkakedeig i matvarebutikken, som hun bakte sammen med barna. Ferdige pepperkakehjerter kan også kjøpes i butikk.
På forsiden av pepperkakene har hun tegnet lukenummeret med glasur, og på baksiden står et av barnas initialer.
- Dette er både mer dekorativt og mye mer praktisk i en familie med mange barn. Hver dag står det en forbokstav på baksiden, og den som får navnet sitt den dagen, får også en liten pakke og kan dele ut en liten pepperkake til de som ikke får pakken den dagen, forklarer Marit Dromnes Manvik.

Rampenissekalender for barn
Etter å ha pakket inn 72 pakker til hver desember, erfarte også trebarnsfar Ole André Sivertsen at alternative julekalendre var en bedre løsning på alle måter.
- Du vet jo når du kjøper disse tingene, at mye av det bare bidrar til mer rot. Vi innså at vi heller kan gi opplevelser.
For noen år siden kom rampenissen inn og byttet ut pakkekalenderen hjemme hos familien. Det betyr en ny rampestrek hver morgen fram til julaften.
- Konseptet er at rampenissen finner på sprell om natta mens barna sover. Bruk en nisse eller en annen figur du har hjemme.
Med bakgrunn fra familiens egne erfaringer, har han nå skrevet en julekalenderbok, som heter Rampenissens julekalender. Boka består av 24 kapitler – ett kapittel for hver dag i desember fram til julaften og mange tips til rampestreker. Den finnes også som lydbok og har markert seg på bestselgerlista i mange uker allerede. Boka i seg selv fungerer som en julekalender, men kan også suppleres og praktiseres med en rampenisse hjemme.
- Det er bare fantasien som setter grenser. Løs det med det du har i huset. Det trenger ikke å være veldig komplisert, sier Ole André Sivertsen til Dagbladet.

Bokskalenderen
Terese Skarsgard har til tross for at det er en dag igjen, ikke gjort noen av «lukene» klare enda.
- Jeg har en genial kalender som ikke krever stort forarbeid. Man trenger egentlig bare en boks. Hver dag ligger det noe oppi boksen. Jeg prøver å ha lite gavefokus i hjemme hos oss, sier hun.
I boksen er det ingen gaver oppi, men en lapp med noe familien skal gjøre den dagen.
Her er noen av aktivitetene som skjuler seg i kalenderen:
- Refleksjakt
- Spise middag ute i skogen
- Hjemmekino
- Spille brettspill
- Gå på biblioteket og låne julebøker
- Lage snølykt
- Lage julegaver
- Å spise frokost under bordet var fjorårets høydepunkt. Det geniale er at man bare tar dag for dag og ser hva det er tid og rom for neste dag, så slipper man å planlegge og gjøre alt klart.
Hun presiserer at det ikke er hver dag de har tid eller overskudd til en aktivitet.
- Da er det bare å slenge oppi en sjokoladebit, klementin eller pepperkake. Den er superfleksibel.