Billig sprit dreper

Billigere sprit vil årlig koste 300 flere mennesker livet. Dette er en økning fra 1500 til 1800. Dødsbudskapet kommer fra overlege Hans Olav Fekjær ved Blå Kors Senter i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På onsdag skal forslaget om avgiftskutt diskuteres av Stortinget, et forslag overlege Hans Olav Fekjær mener er en dødsdom for ytterligere 300 mennesker i Norge.

- Norske og svenske forskningsrapporter konkluderer med at de avgiftsendringene som nå diskuteres vil resultere i flere hundre alkoholrelaterte dødsfall, sier Fekjær til Dagsavisen.

Med svenskepriser på sprit vil alkoholen drepe rundt 1800 nordmenn. Allerede tar alkoholen over 1500 menneskeliv årlig. Til sammenligning døde 220 av narkotika.

Samtidig vil volden øke med ti prosent.

- Det har vært fokusert på alkoholisme, men det er fylla som er farlig. Ikke bare i trafikken, men i forbindelse med alle typer ulykker, sier Fekjær.

Overlegen ved Blå Kors senter mener politikerne stikker hue i sanden hvis de tror at prisen ikke påvirker skadenivået.

- Det er som å hevde at jorda er flat.

Franske vaner

Samtidig har det de siste åra skjedd en holdningsendring til alkohol blant nordmenn.

Antall skjenkesteder har økt med 250 prosent siden 1980. Mellom 50 000 og 60 000 mennesker i Norge drikker nesten en halv flaske brennevin til dagen, og mange nordmenn har utviklet både nordisk og franske drikkevaner. Fyll i helgen og jevn drikking resten av uka.

- Folk går mer ut enn før. De utsatte gruppene har blitt mer utsatt, sier miljøterapeut Steinar Pedersen ved korttidsinstitusjonen Holmenveien 7 til Dagsavisen.

Hans kollega, institusjonssjef Tove Korneliussen, reagerer mot at alkohol ser ut til å være en nødvendighet hvis noe skal feires.

- Folk blir forundret hvis du ikke drikker. Du må ha gode forklaringer hvis du ikke vil ha noe, sier hun til Dagsavisen.