Billig sprit og røyk hjem fra jobb

Nordsjø-arbeidere skal få lov til å handle taxfreekvote når de flyr hjem fra oljefeltet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet.no): Oljearbeidere som har oppholdt seg mer enn 12 nautiske mil fra Norge i mer enn et døgn, skal få lov til å handle taxfritt på vei hjem fra Nordsjøen. Det signaliserer et brev fra Statoil til luftfartsmyndighetene i Avinor.

Det jobber omlag 25 000 ansatte på norsk sokkel, og hovedregelen er at de reiser fram og tilbake mellom land og Nordsjøen åtte til ti ganger i året.

Skattegave

- Om dette stemmer, så høres det jækla greit ut, sier forbundsleder Leif Sande i Norsk olje- og petrokjemisk fagforbund til Dagbladet.no.

Det var Avinor-sjef Randi Flesland som i formiddag slapp nyheten om nyvinningen da hun holdt foredrag på Solakonferansen, den største skandinaviske luftfarskonferansen i år.

Om forslaget går gjennom hos politikerne betyr det en gave fra den norske statskassa til oljearbeiderne på omlag 100 millioner kroner i året, forutsatt at alle handler full kvote og sparer rundt 400 kroner i alkohol- og tobakkavgifter ved hvert kjøp.

- Det er operatørene som har drevet fram denne saken. Vi har fått et brev fra Statoil som signaliserer at hvis det åpnes for at man kan handle taxfritt ved ankomst slik DN skrev i forrige uke, vil de som er på plattformer kunne ta med seg tobakk, parfyme og alkohol hjem, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til Dagbladet.no.

Taxfree ved ankomst

Konserndirektør Lars Takla i Conoco Phillips ristet på hodet da han hørte om avgjørelsen.

- Jeg kan ikke se hensikten med å la Nordsjø-ansatte handle taxfritt. Det er ulovlig å ta med seg alholhol ut. Her må det i såfall lages ordninger som innebærer at man kan handle på vei hjem, sier Takla.

- Vi må se nærmere på hvordan dette skal gjennomføres i praksis. Det må nødvendigvis ordnes på innreise, altså fra Nordsjøen. det er jo ikke lov å bringe alkohol ut til feltet, sier Narvesen.

Han sier at regjeringen har jobbet med planer om å la alle reisende handle ved ankomst til Norge, og ikke ved avreise som i dag. En ordning for vanlige flyupassasjerer blir trolig foreslått i høstens statsbudsjett, skriver dn.no.

FLY ME TO THE SHOP:</B> 25 000 nordsjøarbeidere kan glede seg til billigere polvarer og tobakk om politikerne sier ja til taxfreehandel ved hjemreiser fra Nordsjøen.
SKATTEGAVE:</B> Ansatte i oljeindustrien kan spare flere tusen kroner om de benytter seg av full kvote ved hver hjemreise.