Billig sprit tente ikke Ap

Selv ikke med budskapet om billigere brennevin, klarte Thorbjørn Jagland å skape feststemning i Folkets Hus i går kveld. 17 prosent lavere avgift på brennevin og langt flere pol-utsalg glir heller ikke lett ned hos KrF, bare tre dager etter budsjettforliket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag selges sprit i kannevis på gatehjørner, og grensehandelen øker. Vi må justere oss til virkeligheten. Derfor vil vi redusere avgiftene på brennevin med 17 prosent, fjerne avgiften på øl under 2,5 prosent og få det samme nivået som i Sverige på mellanøl, sa Jagland da han møtte til programdebatt i Østfold Arbeiderparti i går kveld.

Ap-lederen opplyser til Dagbladet at den omfattende avgiftsreduksjonen var et tema under budsjettforhandlingene med sentrumspartiene.

- De var ikke enige om nivået, men de sa seg villige til å se nærmere på forslaget. Også de må jo se at det ikke går an å lukke øynene lenger for den ulovlige omsetningen og grensehandelen, sa Jagland.

Forsvar

Jaglands innledning i Folkets Hus i Fredrikstad var det første møtet med grasrota i partiet etter budsjettforliket.

Derfor brukte han den første delen til å selge innholdet i avtalen og forsvare støtten til Bondevik-regjeringen.

- Nå får vi innflytelse fordi vi hadde tålmodighet til å vente. Hvordan det vil påvirke den politiske situasjonen i framtida, skal vi ikke tenke så mye på. Det viktigste er at vi har meldt oss på igjen i styringen av Norge. Politikk er å gjøre det best mulig for flest mulig.

Men applausen uteble. Ikke engang da partilederen i grensefylket Østfold annonserte billigere sprit, ble han avbrutt av sine egne.

I en time visjonerte Jagland om kunnskapsrevolusjonen og utfordringene for velferdssamfunnet. Han gjentok tankene fra «Snu pyramidene»-kronikken tidligere i høst. Denne gangen skulle de rives - ikke snus - men konklusjonen forble den samme.

- Likhetskverna skal male videre inn i det neste århundret, lovet Jagland høyresida.

De som gleder seg over nye Jagland-sitater, fikk vite dette under oppsummeringen av valgkampen:

- Det ble veldig mye lokalvalg - og det var det faktisk også.