Billig-veska du kjøpte på ferie kan finansiere narkotika og terror

Dagbladet besøkte luksuspiratenes lager i Hong Kong.

LURERI: Her kjøper Dagbladet en falsk Gucci-veske for 60 norske kroner. Betjeningen insisterer på at den er ekte vare. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
LURERI: Her kjøper Dagbladet en falsk Gucci-veske for 60 norske kroner. Betjeningen insisterer på at den er ekte vare. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LADIES MARKET, HONG KONG (Dagbladet): Tre menn, i en trang heis, på vei til «the showroom». To av dem er fra Dagbladet, rekruttert på gata av en luring med ørepropp og trang skinnjakke. Den tredje er hans kollega, og viser vei opp i et leilighetsbygg ved Ladies Market.

«The showroom» åpenbarer seg som en omkring 20 kvadratmeter stor leilighet, stappfull av «Gucci»-vesker. De er imponerende godt satt sammen, og kjennes som ekte skinn.

Vi ble fanget inn som et lett, vestlig bytte. Vi sto i en av de hundretalls bodene som utgjør det beryktede markedet. En trinn kvinne nikket så intenst som bare en løgner kan gjøre.

I hendene holdt hun ei veske.

- Det er Gucci?  

LOKKEMAT: - Do you want to see the showroom, spør mannen i den svarte skinnjakka. Han lokker turister opp i hemmelige lagre i leiligheter like ved markedet. Dagbladets reporter til venstre, vanlige kunder på markedet til høyre. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
LOKKEMAT: - Do you want to see the showroom, spør mannen i den svarte skinnjakka. Han lokker turister opp i hemmelige lagre i leiligheter like ved markedet. Dagbladets reporter til venstre, vanlige kunder på markedet til høyre. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

- Ja, ekte Gucci.  

- Du er sikker? Det er veldig billig?  

- Ja, sier hun og nikker igjen.

- Det er ekte Gucci.

Renner over Veska kostet 60 norske kroner. Den har aldri sett noen Gucci-fabrikk.

Dagbladets to «menn på forretningsreise, som trengte en gave til hun hjemme» kjøpte et mafiaprodukt. Og gjorde seg til del av en industri som på verdensbasis omsetter for omkring 70 milliarder kroner. Det er, ifølge overvåkingsdatabasen Havoscope, tre ganger det totale piratsalg av sigaretter, fire ganger verdens totale alkoholsmugling. Klærne produseres ofte på egne fabrikker i Asia.

HEMMELIG LAGER: Her ledes Dagbladets team inn i leilighetskomplekset der det blir omsatt piratvarer for gigantbeløp. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
HEMMELIG LAGER: Her ledes Dagbladets team inn i leilighetskomplekset der det blir omsatt piratvarer for gigantbeløp. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

På ett kjøpesenter i Hong Kong ble det i 2009 registrert 157 000 falske Burberry-effekter. Markedene renner over.

Feriegjestene som handler produktene med hjem, finansierer både narkotikahandel, menneskesmugling og terror.

Terrorkobling - Denne formen for kriminalitet er den raskest voksende som finnes, sier seniorrådgiver Karianne Bø (31) i Tollvesenet til Dagbladet.

I 2002 beslagla Tollvesenet - totalt - 800 piratvarer. Tilsvarende tall fra i fjor? 220 000. Noe av årsaken var en regelendring innført i 2007. Men omfanget øker betraktelig.

- Piratkopiene som kommer til Norge stammer hovedsakelig fra Asia; Kina og Emiratene. Kyniske bakmenn står bak, sier Bø.

Bø bekrefter at milliardhandelen i piratvarer kan knyttes og finansierer både annen organisert kriminalitet og internasjonal terrorisme. Det finnes skremmende eksempler.

PIRAT: Denne mannen tok Dagbladet med inn i leiligheten som var full av falske Gucci-vesker. MMS-foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
PIRAT: Denne mannen tok Dagbladet med inn i leiligheten som var full av falske Gucci-vesker. MMS-foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Hizbollah-geriljaen har fått inntekter fra salg av falsk Viagra. Togbombinga i Madrid i 2004, der 191 mennesker ble drept, var delfinansiert av salg av falske CD-plater.

Mønsterborgere Som skrekkseilerne i gamle dager liker også de moderne piratene mønstrete plagg. Det går i striper og ruter:

Burberrys ikoniske striper er verdens hyppigst kopierte, ifølge The Guardian. Gucci, Louis Vuitton og Yves Saint Laurent følger så.

Og merkevareverdien til et mønster - Louis Vuittons beige og brune ruter, eller Guccis G-monogram - synker, når kopier spys ut på det svarte markedet.

Den anerkjente motebutikken Kamikaze i Hegdehaugsveien har konstant speilblanke ruter, vindusutstillinger som blinker av gull - og  eneretten til Gucci i Norge. Styreleder Kristian Horgen (51) i Kamikaze AS kjenner motepiratenes modus godt.

- Vi selger klart mest av varene med tydelig mønster. Når nordmenn bruker penger på ei Gucci-veske, vil de at det skal synes, sier Horgen til Dagbladet.

For fristende Kamikaze var i 2007 utsatt for et større innbrudd. Det var tydelig hva tyvene jaktet.

- Det var de tydelig mønstrede veskene som ble tatt. De er lettest å selge, og det som ble stjålet hos oss havnet rett rett på det svarte markedet, sier Horgen oppgitt.

Motepiratene

• Totalt ble det omsatt piratvarer for omkring 12 milliarder kroner.

• EU-landene beslagla samme år 13 millioner piratvarer. 64 prosent av beslaget stammet fra Kina.

• Tollvesenet beslagla i fjor 220 000 piratvarer.

• Burberry er det mest kopierte merket, fulgt av Gucci, Louis Vuitton og Yves Saint Lauren.

• Hong Kong anses som verdens metropol for falske luksusvarer.

• Varene produseres ofte på egne fabrikker, gjerne i Kina.

Kilde: Havoscope, EU, Tollvesenet

Mafiaforbindelser, terrorfinansiering og milliontap for verdens mektigste motehus.

Men forretninga til den trinne kvinnen vil ikke dø. Pirathandel er blitt forbudt i Hong Kong - det merkes ikke ute på gata. Myndighetene trekker sågar fram piratbodene i Ladies Market som «a shopping attaction» i sitt offisielle reklamemateriell. Turistene elsker de lave prisene, og kicket av å prute på dem.

- Setter du ei ekte og ei falsk veske ved siden av hverandre ser du forskjellen tydelig: i søm, skinnkvalitet, farge og fôr, slår Kristian Horgen fast.

-Men for mange er det fristende å kunne betale 60,- i stedet for 6000,-.

Skinnjakkeluringen og mannen i heisen kan møte en ny dag. Flere turer til «the showroom» er i vente.

MØNSTER: Det er folksomt i bodene og butikkene som selger piratvarer på Ladies Market i Hong Kong. Varer med klare mønster, som Gucci-mongrammet over, er mest populære. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
MØNSTER: Det er folksomt i bodene og butikkene som selger piratvarer på Ladies Market i Hong Kong. Varer med klare mønster, som Gucci-mongrammet over, er mest populære. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer
BILLIGSALG: Turister handler piratvarer for milliardbeløp, og piratvirksomheten er den hurtigst voksende kriminaliteten i verden. Her handler en eldre, britisk kvinne ei veske på Ladies Market. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
BILLIGSALG: Turister handler piratvarer for milliardbeløp, og piratvirksomheten er den hurtigst voksende kriminaliteten i verden. Her handler en eldre, britisk kvinne ei veske på Ladies Market. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer