Billige barnehager utsatt

Politikerne kommer ikke til å holde sitt løfte om billigere barnehageplasser neste år. Reformen skal utsettes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mange som ikke trodde på politikernes løfter om billigere barnehager neste år, får rett. Det blir ikke noe av.

I følge NRK Tekst-TV har partiene bak barnehagereformen nå bestemt seg for å utsette reformen til 2004. Først da vil foreldre som nå betaler opp mot fem tusen kroner i måneden for en barnehageplass, kunne slippe unna med en gjennomsnittspris på 2500 kroner.

Dette tilsvarer det regjeringen tidligere har foreslått i forslaget til statsbudsjett for neste år.

Det er partiene Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Senterpartiet som står bak barnehageforliket. Partiene ble i kveld enige om å utsette reformen, melder NRK.

- Dette er en gledens dag for alle foreldre med barn i barnehage, sa SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal da Stortingets parkdresskamerater søndag skulle forklare utsettelsen på reformen.

Lyttet til barnehagene

Barnehagepartiene forklarer utsettelsen med at de har lyttet til eierne av private og kommunale barnehager. De mener at tiden blir for knapp med de opprinnelige datoene. Barnehagene ønsker dessuten at makspriser innføres i tråd med budsjettåret fremfor barnehageåret.

- Dette er positivt, fordi all tvil rundt innføringen av reformen nå skal være borte, sier Hill-Marta Solberg, finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet til NTB.

- Reformen er nå sikrere enn noen gang, sier Djupedal.

-Positivt

Regjeringspartiene jubler og takker for utsettelsen:

- Det er positivt at opposisjonen er villige til å justere sitt opplegg. Vi mener at vi har fulgt opp avtalen slik den forelå, men nå er avstanden til regjeringen blitt mindre, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner til NTB.

- Reformen blir lettere å gjennomføre for alle parter, sier Bjørg Tørresdal som sitter i finanskomiteen for KrF.

Friske penger

Regjeringspartiene fikk imidlertid også servert en bitter barnehagepille midt i innspurten av budsjettarbeidet søndag kveld.

Barnehagepartiene forutsetter at driftstilskuddene til barnehagene økes med 287 millioner friske kroner på neste års budsjett, blant annet for å demme opp for økte lønnsutgifter.

Pengene kan trolig hentes inn fra 2002-budsjettet, men verken Høyre, Ap, SV eller Senterpartiet hadde søndag noe konkret forslag til inndekning.

- Dette får vi diskutere, var alt Jan Tore Sanner ville si om den saken søndag kveld.

<B>DYRT:</B> Det vil fortsatt være dyrt å ha barna i barnehage. Først i 2004 kan det blir snakk om å innføre makspris.