- Billige, hjemmelagde bomber

Terroristene kan ha hatt dem i ryggsekken, mener politiet i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var sannsynligvis ikke selvmordsbombere som slo til på tre t-banestasjoner og en buss i London i går, sier Politimester Sir Ian Blair police til nyhetsbyrået AP.

Minst 49 døde

Anti-terroristsjef Andy Hayman sa på en pressekonferanse i dag at bombene veide mindre enn fem kilo, og ble etterlatt på gulvene i t-banevognene og kan ha blitt lagt på setet i bussen. Bombene var små nok til at terroristene kan ha hatt dem i ryggsekker, vesker, eller lignende.

T-banetog på Liverpool Street Station, mellom Russel Square og Kings Cross, ved Edgware Station ble rammet i går, i tillegg til en buss ved Tavistock Square.

 
Minst 49 ble drept og over 700 ble skadd. En person skal ha omkommet på sykehus i dag, og 22 skal være kritisk skadd. Fremdeles ligger et ukjent antall døde igjen i den sprengte t-banevogna ved Russel Square. Dødstallene stiger, men Sir Ian Blair avviser at antallet omkomne kan være tresifret.

Hjemmelagde bomber

Nå sier en våpenekspert til AP at eksplosivene høyst sannsynlig var billige, hjemmelagde plastikkbomber av materiale som er relativt enkelt å få tak i. De var ikke av den mer avanserte, militære typen som for eksempel Semtex, som ville ha drept langt flere. Det mener våpenekspert Andy Oppenheimer, konsulent for Jane´s Information Group.

Han sier at terroristene sannsynligvis har brukt en enkel tidsutløser som ble stilt inn inntil en halvtime før bombene gikk av.

I SORG: I London minnes ofrene for terroraksjonene i går. Foto: Scanpix
I SORG: I London minnes ofrene for terroraksjonene i går. Foto: Scanpix Vis mer

- Du trenger ikke mye kunnskap for å bruke en sånn, sier han.

Ifølge redaktør Alex Standish i forsvarsmagasinet Jane´s Intelligent Digest, kan «enhver skurk med kontanter i lomma» skaffe seg disse tingene om han vet hvor han skal få tak i dem.

- Eksplosiver tatt fra tsjekkisk lager

- Plastikkeksplosivene er tilgjengelige på svartebørsen i Tsjekkia og andre sentral- og østeuropeiske land, og gjennom den russiske mafiaen. Store mengder eksplosiver uten de kjemiske markørene som gjør at hunder kan snuse dem opp mangler fra lagre i Tsjekkia, sier Standish.

Politiet vet foreløpig lite om hva slags bomber som faktisk ble brukt. Men de tror at minst to av de tre bombene på t-banen må ha vært tidsinnstilte, og at flere enn én person står bak. Bombetypen som ble brukt gjør at politiet frykter å stå overfor en terror-celle, mest sannsynlig av muslimske fundamentalister med link til terrornettverket Al-Qaeda.

Sir Ian Blair sier det er et åpent spørsmål om gjerningsmennene fortsatt befinner seg i Storbritannia.

Etterforskningen hindres av at et av de ødelagte togene ligger utilgjengelig til, 21 meter under bakken mellom King´s Cross og Russell Square. Etter at alle de overlevende ble reddet ut av de ødelagte tunnelene i går, ble det bestemt at man ikke skulle gå inn igjen for å hente ut døde og samle bevismateriale før det igjen var trygt.

- Kan ha sprengt seg selv ved uhell

Noen tror at bomberen på bussen kan ha gjort en feil, sprengt feil mål i lufta og ved et uhell drept seg selv. Flere medier har sitert et øyenvitne som gikk av den tettpakkede bussen rett før den eksploderte. Han sier han så en stresset mann i 20-åra som fiklet med noe i bagen sin.

KNUST: Et av togene på Circle Line som ble knust i terroraksjonene i går. 49 er hittil bekreftet omkomne som følge av fire eksplosjoner.