Billigere biobensin

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen vil at vi skal bruke mer miljøvennlig drivstoff. Derfor har den foreslått å pålegge oljeselskapene å blande fem prosent etanol i alt drivstoff som omsettes i Norge innen utgangen av 2009. Det vil bl.a. si at det om to år skal være fem prosent etanol i all bensin til vanlige bensinbiler. Problemet er imidlertid at den nye bensinen blir 10-20 øre dyrere pr. liter enn vanlig bensin, bl.a. fordi femprosenten med etanol ikke er fritatt for bensinavgift.

For å få ned klimautslippene fra transportsektoren, legger regjeringen opp til et spleiselag, mellom staten, oljeprodusentene og forbrukerne. Statens bidrag er bl.a. å gjøre drivstoffgjerrige biler billigere. Samtidig stiller man krav til oljeselskapene om å bidra til at andelen biodrivstoff øker. Dessuten tror staten at folk er villige til å ta sin del av kostnadene som reduserte utslipp medfører.

De første reaksjonene fra både oljeprodusentene og fra den største bilorganisasjonen, NAF, er mildt sagt skeptiske. Oljeprodusentene viser til klare erfaringer fra både Danmark og Sverige som forteller at når biodrivstoff blir dyrere enn vanlig drivstoff, så velger folk det som er billigst. Bransjen frykter å bli pålagt å produsere og distribuere et produkt folk ikke vil kjøpe, og mener at staten bør kutte eller redusere bensinavgiften på etanolkomponenten slik at kunden i hvert fall slipper å betale mer for biobensin enn for vanlig bensin. Dette har staten allerede gjort for biodiesel.

Det er opplagt at transportsektoren må yte et betydelig bidrag for å redusere klimautslippene, og tanken om et spleiselag der både staten, oljeprodusentene, bilbransjen og forbrukerne deltar, må være riktig. Økt bruk av biodrivstoff er nødvendig, og her ligger vi i Norge langt etter våre naboland. Men det er også opplagt at målet om fem prosent etanol i alt drivstoff som omsettes i Norge, blir vanskeligere å nå hvis forbrukerne ikke blir belønnet for å velge biobensin framfor vanlig bensin i overgangsperioden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer