Billigere for EU å selge varer til Norge

Norge smisker med EU og tilbyr lavere tollsats på ost, grønnsaker og kjøtt. Til gjengjeld vil vi selge mer Jarlsberg til EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge krever til gjengjeld at EU reduserer tollsatsene på norske eksportprodukter for 30 millioner kroner, stort sett gjennom kvoter for Jarlsberg-ost.

Norge tilbyr dermed langt mer enn vi krever.

- I kroner og øre er det ikke direkte samsvar mellom hva vi ber om og hva vi tilbyr, bekrefter Norges forhandlingsleder, Jan Grevstad.

- Vi har strukket oss langt, og Kommisjonen var enig i at vi har gitt et substansielt tilbud, sier han.

Norge presenterte forhandlingstilbudet for EU under forhandlingene om EØS-avtalens såkalte artikkel 19 i Brussel onsdag.

Norge signaliserte vilje til å redusere tollsatsene på blant annet kjøtt, grønnsaker, ost, høy, levende planter - og baconcrisp.

Misfornøyde svensker

Landbruket er ikke en del av EØS-avtalen, men ifølge artikkel 19 skal det foregå regelmessige forhandlinger mellom Norge og EU med sikte på å redusere tollsatsene på landbruksprodukter. Det har imidlertid bare vært slike forhandlinger en gang siden EØS-avtalen trådte i kraft i 1994, og da skar det seg på grunn av svensk press.

EU-kommisjonen skal legge fram Norges tilbud for EUs medlemsland i den såkalte EFTA-komiteen neste uke.

Her er Norge er forberedt på at medlemslandene kan komme med krav om ytterligere norske tollreduksjoner.

- Vi er kjent med at medlemslandene stiller store krav, sier Grevstad.

Blidgjør EU

Det norske forhandlingstilbudet ble godkjent av regjeringen mandag. Grevstad avviser at bakgrunnen for at Norge strekker seg så langt, er et forsøk på å blidgjøre EU før forhandlingene om EØS-utvidelsen.

Han sier forhandlingene om artikkel 19 må ses helt isolert fra fisk og EØS-kontigent.

- Vi håper på en avtale innen utgangen av året, sier Grevstad.

I EU-kommisjonen understreker imidlertid NTBs kilder at det vil telle positivt for Norge om grensevernet på landbruksprodukter reduseres, og at det kan bli en kobling mellom «fisk og flesk».

Og EU-landenes EFTA-gruppe som neste uke skal vurdere Norges forhandlingstilbud på landbruket, skal samtidig diskutere EUs forhandlingsposisjon før EØS-utvidelsen.

Norge risikerer å måtte punge ut med milliardbeløp til EUs fattige områder etter den parallelle utvidelsen av EU og EØS-området i 2004.

Norges mål i utvidelsesforhandlingene er en friest mulig handel med fisk til hele EU etter at en rekke søkerland som Norge har frihandelsavtaler med blir EU-medlemmer.

(NTB)

SALGSVARE:</B> Jarlsberg gjør suksess i utlandet. Nå vil myndighetene ha lavere tollsatser når Jarlsberg skal inn i EU.