Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Billigere leiligheter i Oslo

Større tilbud og mindre ungdomskull kan senke prisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Oslo popper de nye leilighetene opp, og økonomene tror dette kan bidra til å senke boligprisene i hovedstaden.

- Når boligbyggingen øker, samtidig med at færre og færre trer inn i markedet ettersom ungdomskullene er dramatisk synkende, vil det overraske meg om det ikke har noen effekt på prisene. Potensielt kan de synke veldig mye, sier økonom og førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, Espen Sirnes, til Dagsavisen.

Statistisk sentralbyrås (SSB) boligstatistikk for 2004 ble offentliggjort i går. Statistikken viser rekordhøy boligbygging. 29.466 boliger registrert igangsatt er det høyeste tallet på over 20 år. Halvparten av veksten kom i Oslo, der det ble igangsatt bygging av 5.931 boliger i fjor. Ikke siden SSB startet byggearealstatistikken i 1967 har det vært registrert flere.

Seniorøkonom i DnB Markets, Øystein Dørum, og administrerende direktør i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, er enige i at et større tilbud vil virke dempende på prisveksten i boligmarkedet. Men de kan vanskelig å si i hvor stor grad.

- Vi venter fremdeles prisvekst i boligmarkedet, men boligbyggingen er en faktor som bidrar til at den blir lavere enn tidligere, sier Dørum til Dagbladet.no.

Hvor stor prisveksten blir, vil også avhenge av hvordan arbeidsmarkedet blir framover, netto tilflytting, hvor mange som vil selge, inntekstutviklingen og renteutviklingen.

90 prosent av de nye boligene bygges i eller nær sentrum av Oslo. Årsaken er dels boligpolitikk, dels folks boligpreferanser. Til tross for dette er det de billigste bydelene utenfor sentrum, som Stovner og Grorud som har hatt størst prisøkning den siste måneden.

VENTER LAVERE VEKST: Seniorøkonom i DnB Markets, Øystein Dørum, spår lavere prisvekst i boligmarkedet.
DET BYGGES MER: Stor økning i boligbyggingen i hele landet, spesielt i Oslo.