Billigere mat kan gi Jens hjelp

Nå er det dokumentert: Matvareprisene har falt betydelig siden momsreformen. Også bensinprisen har gått ned. Men hjelper det regjeringspartiet i valgkampen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, en skulle tro at prisfallet ville slå positivt ut for den sittende regjering. En reduksjon i matvareprisene på 9,1 prosent er mye. Men vi har ingen erfaring når det gjelder konsumprisindeksens innvirkning på et valgresultat. Jeg vil likevel tro at Arbeiderpartiet vil bruke dette for hva det er verdt i valgkampen, sier valgforsker Henry Valen Institutt for samfunnsforskning.

Positiv uttelling

Valen viser til at regjeringer som har hatt konjunkturene på sin side, har fått positiv uttelling for det ved stortingsvalg.

Fra 15. juni til 15. juli falt matvareprisene med 9,1 prosent.

Den kraftige nedgangen skyldes innføringen av moms på næringsmidler. Bensinprisene falt 8 prosent siste måned som følge av reduksjon i særavgiften på bensin på 32 øre pr. liter, og lavere oljepriser. I løpet av de siste to månedene falt prisene på bensin med 11,7 prosent.

Totalt sett har imidlertid gjennomsnittlig prisstigning i hele år vært på 2,7 prosent.

Gjør ikke inntrykk

Økonom og redaktør Carsten O. Five i Dine Penger har ikke særlig tro på at en nedgangen i matvareprisene og bensinprisen vil virke inn på valgresultatet.

- Det er bra at prisene har gått ned, men jeg tror ikke det gjør særlig inntrykk på folk. Det er et øyeblikksbilde, og ingen garanti for prisutviklingen framover. Totalt sett betaler jo en barnefamilie mer moms i år enn i fjor, sier Five.