Billigere røyk for svenskene

Den svenske regjeringen mener det går bedre med landet - så mye bedre at de senker prisene på tobakk med 14 prosent. - Dette vil føre til økt grensehandel, frykter handelsnæringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går bedre for Sverige, fastslår den svenske regjeringen i sin vårproposisjon, eller revidert nasjonalbudsjett. Statsfinansene har blitt bedret såpass at offentlige utgifter kan økes.

Revidert nasjonalbudsjett legger ikke opp til store endringer i skatte- og avgiftsopplegget. Men sigarettene blir billigere - tobakkskatten senkes med 14 prosent, for å motvirke smugling.
- Dette betyr enda en tørn i skruen i forhold til grensehandelen. Vi anslo at handelslekkasjen vil øke med 20 prosent i år. Med billigere svensk tobakk vil det trolig bli enda høyere,
sier direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Hvis det svenske forslaget til revidert nasjonalbudsjett blir vedtatt, vil det trolig føre til at prisen per 20-pakning går ned fra 45 kroner til omtrent 38-39-kroner, anslår Angell.

Årsaken til reduksjonen er at svenskene vil unngå egen handelslekkasje og smugling av sigaretter til Sverige. Forskjellen i pris vil være omtrent 150-200 kroner per kartong med sigaretter.

(NTB-TT)