Billigere sprit med Stoltenberg

En reduksjon i alkoholavgiftene, arbeidet med delprivatisering av Statoil og fortgang i arbeidet med å samle statens bankinteresser i én større finansinstitusjon er noe av det som står på Stoltenbergs statsministerprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Arbeiderpartiet som i opposisjon tvang sentrumregjeringen til å redusere alkoholavgiftene når revidert nasjonalbudsjett legges fram i mai. Lederen i Ap, Thorbjørn Jagland, har tidligere sagt at Ap ønsker å kutte brennevinsavgiftene med 17 prosent, blant annet for å dempe grensehandelen.

Kjell Magne Bondevik har tidligere sagt at sentrum er åpne for kutt dersom dette lanseres parallelt med en edruskapsstiumulerende pakke. Dette arbeidet må nå Jens Stoltenberg lede.

Priavtisering og moms

Ap har landsstyrebehandlet partiets holdning en omorganisering av statens økonomiske engasjement i bankene og spørsmålet om delprivatisering av Statoil. En Stoltenberg-regjering kan derfor skru opp tempoet i denne saken.

Også innen avgiftspolitikken er det ventet at Ap-regjeringen vil få nok å henge fingrene i. Sentrumsregjeringen arbeidet lenge med en totalgjennomgang av momssystemet, og en stortingsmelding om dette ville blitt lagt fram om kort tid. Regjeringsskiftet gjorde at arbeidet ble avbrutt, og det er forløpig ikke klart hvordan den nye Ap-regjeringen vil håndtere momssaken.