Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Billigere sprit

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norsk ruspolitikk har på forunderlig vis ligget såkalt fast uansett hvor dårlig den virker. Høye priser på vin og sprit, og inntil livstidsstraffer for omsetning av narkotika er ment å virke allmennpreventivt. Dessuten gjør alkoholavgiften så godt i statskassa.
  • Nå virker neppe avgiftsøkningen bedre overfor ungdom enn den har virket ellers i samfunnet, men forslaget er logisk fordi det betyr at avgiften settes likt pr. alkoholenhet. Det er smugling og hjemmebrenning avholdsfolket vil angripe ved hjelp av lavere polpriser. Det synes vi er en fornuftig idé. Dessuten vil hykleriet opphøre rundt avgiftspolitikkens forebyggende virkning.

Av alle er det nå Avholdsfolkets Landsråd som tør der regjeringene gjennom tidene har nektet å tenke nytt. Avholdsfolket, med egen observasjonspost i Brussel, foreslår nå reduserte priser på sprit, mens ølet skal bli dyrere for å redusere ungdomsfylla.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!