Billigere strøm - dyrere bensin

Fyll opp tanken før nyttår, for i januar blir bensin og diesel dyrere. Trøsten får være at nå kommer de første strømpriskuttene - og bransjeforeningen tror prisene vil fortsette å falle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 20000 kundene i Ustekveikja Energi får en hyggelig nyttårspresang: Det lille selskapet på Geilo er først ute med priskutt på strøm. Fra 1. januar 2003 senkes prisen med mer enn 11 øre til 85,32.

Nervøst marked

- Det kom en liten nedgang i markedet etter den voldsomme prisøkningen. Vi ønsket å la dette komme kundene til gode. Men markedet er nervøst, og det kan fort komme endringer. Vi skal ikke se bort fra at vi må opp igjen i pris, sier daglig leder Bjørn Skaret i Ustekveikja Energi til Dagbladet.

Uka etter kommer flere landsdekkende leverandører på banen:

Fitjar Kraftlag senker sin pris 6. januar, fra 114,45 til 89,90 øre. Fra samme dato kutter Forbrukerkraft sin pris fra 116,93 til 96,47 øre.

Direktør Kjell Bjørndal i Energibedriftenes Landsforening (EBL) har tro på at strømprisene nå endelig har nådd toppen her hjemme.

- Jeg vil tro at flere leverandører vil kutte prisene. Markedsprisen har stabilisert seg i jula, og det er nå veldig stor innførsel av kraft til Norden, sier Bjørndal til Dagbladet. Han forteller at forbruket har gått ned fordi folk nå fyrer mer med ved og olje.

Gjennomsnittlig strømpris på denne tida i fjor var 41 øre. Nå forlanger den dyreste landsdekkende strømleverandøren, Salten Kraftsamband, hele 109,49 øre fra årsskiftet.

Hafslund, som eier strømleverandørene Oslo Energi, Norges Energi og Tindra, har ingen umiddelbare planer om å senke prisene.

- Vi vurderer prisene fortløpende, men vårt mål er å være tryggest - ikke billigst, sier informasjonsdirektør Frode Geitvik i Hafslund til Dagbladet.

Lyse Energi og Shell lar også strømprisen stå foreløpig.

Rekordhøy oljepris

Men bensinprisene går stikk motsatt vei: Fra årsskiftet legger myndighetene på bensinavgiften med 10 øre. Samtidig er oljeprisen rekordhøy på grunn av streik i Venezuela og frykt for krig i Midtøsten.

Derfor må du forberede deg på dyrere kjøring i 2003.

- Det er allerede grunnlag for en prisøkning, fordi våre innkjøpspriser har gått opp. Men vi venter i det lengste og håper utviklingen skal snu. Dessuten vil ingen være først ute med en prisøkning, sier informasjonssjef Morten Henriksrud i Statoil til Dagbladet.

Esso la på prisene 17 øre før jul og avventer utviklingen.

11 kroner!

- Ser vi fortsatt råoljepriser på over 30 dollar fatet i tida som kommer, vil vi også se bensinpriser på 10- 11 kroner literen, sier Essos informasjonsdirektør Per Schøyen til Dagbladet.

Dette er samme prisnivå som i 2000, forrige gang råoljeprisen lå like høyt som nå.

Prisen for én liter bensin ligger før avgiftsøkningen på ni kroner for 95 oktan blyfri. Bensinavgiften blir fra nyttår kr 4,64 per liter. Også avgiftene på diesel, fyringsparafin og lett fyringsolje går opp fra årsskiftet.

FALLET FORTSETTER: Bransjeforeningen tror strømprisene vil fortsette å falle.