Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Billigere strøm med nytt prissystem

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) foreslår å gi forbrukerne tilbud om en ny type strømregning, én billig sommertariff og én noe dyrere vintertariff. Dersom du erstatter panelovnoppvarming med alternative varmekilder - eller ved - kan du spare flere hundre kroner per år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er tilnærmet full seier for Bellonas kampanje, sier Bellonas Erik Sauar til Dagbladet. Siden han startet arbeidet for halvannet år siden, har han opplevd stor forståelse og interesse for saken i NVE.

Selv om det fortsatt finnes motstand mot å gi forbrukerne en slik valgfrihet, vil ordningen etter all sannsynlighet bli gjennomført innen utgangen av året. Til sjuende og sist er det regjeringen som avgjør om den nye ordningen blir iverksatt.

Dagens nettleie for bruk av ledningsnettet består av en fast årsavgift og i gjennomsnitt 23 øre per kWh i tillegg. Fra og med neste år vil vi etter alt å dømme få tilbud om en regning med den samme faste årsavgiften, men med et energiledd som er noe høyere om vinteren.

- Vi snakker om en økning av prisen på om lag fem øre per kWh om vinteren, og en betraktelig lavere pris i sommerhalvåret, anslagsvis en reduksjon på 15 øre per kWh, sier Sauar.

500 kroner

- Dette innebærer i realiteten at forbrukerne nå kan dra økonomisk nytte av å satse på alternativ oppvarming. Jeg anser det som sannsynlig at norske husholdninger kan spare om lag 500 kroner per år på å gå inn på en slik ordning. For dem som bygger ut fjernvarmenett, installerer varmepumper, jordvarme eller biokjeler blir det heretter en vesentlig bedre lønnsomhet, sier Sauar.

Også de som fyrer med ved bør si ja takk til såkalt sesongvariabel nettleie.

Ny framtid

Etter hvert vil dette systemet kunne utvikle seg til et avansert samarbeid mellom nettselskap og kunde. Blant annet kan husholdningene etter hvert få tilbud om en nettleie som varierer både over døgnet og sommer/vinter. Da vil det bli enda litt dyrere å bruke strøm på dagtid om vinteren, men til gjengjeld rimeligere å bruke strøm på nattetid om vinteren.

- En slik prisvariasjon forutsetter imidlertid installasjon av utstyr for toveiskommunikasjon. Dette er et arbeid som allerede er i full gang i Sverige, og mitt tips er at flere av våre nettselskaper neste år vil gå direkte på denne løsningen, sier Sauar.

Når dette systemet er installert, vil folk kunne styre sitt eget strømforbruk over Internett. Ikke minst vil de kunne oppnå gunstigere strømpriser ved å godta midlertidig utkobling av varmekabler eller varmtvannsbereder i én til to timer om morgenen og ettermiddagen, sier Sauar.